Ancestral Health SymposiumNL 2015

Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief


Schrijf je in

Introductie

Nederland staat voor een grote uitdaging

Welvaartsziekten trekken een steeds zwaardere wissel op onze economie en levenskwaliteit. De exploderende ziektelast kan slechts ten dele worden verklaard door de vergrijzing. Zijn mensen voorbestemd om chronisch ziek te worden? Een groeiende groep artsen en wetenschappers veronderstelt dat de ‘westerse’ ziekten voornamelijk worden veroorzaakt door een mismatch tussen onze huidige leefstijl en de leefomstandigheden waarin wij evolueerden.

Om dit evolutiegeneeskundige perspectief ook in Nederland beter op de kaart te zetten, wordt op 26 september 2015 in Groningen het eerste Ancestral Health Symposium Nederland gehouden. De organisatie heeft alles op alles gezet om een spectaculaire line up te realiseren. De keynote speakers zijn Professor Tim Noakes en Professor Frits Muskiet. Meld je snel aan!


Benieuwd naar de mensen achter het symposium? de vrijwilligers

Informatie

Zaterdag 26 september 2015 in Groningen

Keynote talks

Tim Noakes en Frits Muskiet over het uitdagen van geloofssystemen en de Stand van de Evolutionaire Geneeskunde.Clinics

Lekker even uitwaaien tijdens een korte barefoot running clinic op het campusterrein.Community

Connect met mensen en bedrijven die gezond zijn en blijven hoog in het vaandel hebben.

Waar

Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences.

Wanneer

26 september 2015.

Prijzen

Normaal tarief: € 205,- Kortingstarief: € 95,-


Sprekers

Challenging beliefs | Keynote speakers: Tim Noakes en Frits Muskiet

Tim Noakes

Tim Noakes

Professor Tim Noakes, auteur van ondermeer de ‘hardloopbijbel’ The Lore of Running, geniet wereldfaam als sportarts en inspanningsfysioloog.


Frits Muskiet
video

Frits Muskiet

Professor Frits Muskiet, van huis uit klinisch chemicus, is de pionier en aanjager van het evolutionair-geneeskundige denken in wetenschappelijk Nederland.


Bert Otten
video

Bert Otten

Professor Bert Otten bestudeert als biofysicus menselijke bewegingen en zal vertellen over de consequenties van (hard)lopen op twee benen voor brein en lichaamsbouw.


Connie Hoek
video

Connie Hoek

Connie Hoek werkt als diëtiste in Zuid-Holland Noord. Ze is nauw betrokken bij het project KeerDiabetesOm, waar ze wetenschap vertaalt naar de praktijk en patiënten motiveert om hun ziekte met leefstijlmaatregelen om te keren.


Peter Voshol
video

Peter Voshol

Dr. Peter Voshol is als medisch integratief fysioloog verbonden aan het Louis Bolk Instituut en doet onderzoek naar voedingsinterventies bij chronische ziekten als diabetes type 2.


Janet Noome
video

Janet Noome

Toen Nederland in 2007 nog massaal aan de eierkoeken zat legde diëtiste Janet Noome haar cliënten al uit dat een vanuit evolutionair perspectief logische voeding een betere benadering is bij metabole problemen als obesitas en diabetes.


Tom Fox
video

Tom Fox

Sportwetenschapper Tom Fox zal onder andere ingaan op de effecten van beweging op het immuunsysteem en het centraal zenuwstelsel. Verandert beweging zelfs ons gedrag?


Gertjan van Dijk

Gertjan van Dijk

Professor Gertjan van Dijk bestudeert hoe de omgeving de energiebalans beïnvloedt en welke rol de hersenen daarin spelen. Hij zal vertellen over de relatie tussen anorexia en overgewicht.


Evert Berkelaar

Evert Berkelaar

Evert Berkelaar deed de eerste Nederlandse studie naar de effecten van een paleolithische voeding bij mensen met het metabool syndroom.


Eddy van der Zee
video

Eddy van der Zee

Het is tegenwoordig algemeen bekend dat voldoende bewegen belangrijk is voor de gezondheid. In deze presentatie zal Prof. Eddy van der Zee ingaan op verschillende vormen van bewegen die het cognitief presteren positief beïnvloeden.


Hanno Pijl & Esther van Zuuren
video

Hanno Pijl & Esther van Zuuren

Het paleodieet is inmiddels in een handvol klinische studies getest, waarbij met name is gekeken naar het effect op het Metabool Syndroom. Onlangs verscheen een veelbesproken meta-analyse van deze onderzoeken. Mede-auteurs Hanno Pijl en Esther van Zuuren van het LUMC openen het symposium met een videopresentatie van de resultaten.


Food Dialogue  tussen Tim Noakes en Fred Brouns
video

Food Dialogue tussen Tim Noakes en Fred Brouns

Als duursporter moet je vooral veel koolhydraten eten. Dat weet iedereen. Of toch niet? Tim Noakes is helemaal genezen van deze aanpak en pleit voor een dieet rijk aan vetten. Brouns vindt het veel te vroeg voor z'n ommezwaai.Clinics

Fundamental Movement

Fundamental Movement

In deze clinic verkennen we alle fundamenten van jouw menselijk bewegen en gaan we al rennend, kruipend, klimmend, tillend, swingend en springend lol hebben met elkaar.


Survivalrun

Survivalrun

Survivalrun is een opkomende sport die ontstaan is in de Achterhoek in 1992. Inmiddels is deze sport verspreid door heel Nederland en ook internationaal aan het groeien.


Verwilder je werkplek

Verwilder je werkplek

Tegenwoordig bewegen we niet meer op natuurlijke wijze. We kunnen met weinig beweging heel makkelijk overleven, de koelkast is meestal binnen 5 stappen bereikbaar...


Voorvoet

Voorvoet

Vanuit mijn werk als Master Manueel therapeut merk ik dat mensen veel te veel zitten en minimaal bewegen. Waardoor alles “vast” gaat zitten. Dan komen ze bij mij om de gewrichten weer los te maken.


Wandel je sexy

Wandel je sexy

Bilspieren zijn niet alleen mooi om te zien, maar vooral heel nuttig voor de gezondheid van je bekken. We luiden de noodklok want de moderne mens verliest zijn bilspieren.Stands

Pascale Naessens

Pascale Naessens

De boeken van Pascale Naessens hebben werkelijk een beweging op gang gebracht: mensen genieten weer in alle vrijheid van eten, terwijl ze gezonder en slanker worden...


Richard de Leth

Richard de Leth

Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor? Waarom schrijft de huisarts geen broccoli voor? Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden...


Yvonne Lemmers

Yvonne Lemmers

Diëtiste Yvonne Lemmers (1960) begeleidt sinds 2005 - op haar geheel eigen koolhydraatbeperkte wijze - mensen die af willen vallen. In het basisboek Opgewicht beschrijft ze het Grip Op Koolhydraten (GOK) programma...


Yvonne van Stigt

Yvonne van Stigt

Master in de klinische Psycho Neuro immunologie, Yvonne van Stigt, heeft met haar boeken oervoeding en de kPNI op de kaart gezet. Zij heeft inmiddels vijf titels op haar naam...


Jolanda Dorenbos & Christine Veugelers

Jolanda Dorenbos & Christine Veugelers

Als co-auteur van de boeken 'OERsterk Koken!' en 'Oersterk eten' , is voeding en zijn rol in de vitaliteit van een individu hét vertrekpunt...


Henderina Mantel

Henderina Mantel

De onderwerpen darmflora en darmgezondheid zijn actueler dan ooit. Antibiotica hebben steeds minder te bieden. Medicijnen geven lang niet altijd het antwoord waar we naar op zoek zijn...


Gerrit Jan Groothedde

Gerrit Jan Groothedde

Gerrit Jan Groothedde is Eetschrijver. Hij woonde en schreef in België, de VS en sinds 1998 weer in Nederland, waar hij sinds 2004 full-time schrijft over voeding, met name over de relatie tussen de mens en zijn eten.


Evert Berkelaar

Evert Berkelaar

Ik bedacht mijn eerste 21-dagen paleomenu in 2010. Aanleiding was de toenemende vraag van mensen die willen overstappen op het paleodieet: “Wat moet ik nu eten?”Nieuwsbrief

Contact