Symposium 2019

Het vierde Nederlandse Ancestral Health Symposium werd gehouden op 12 oktober 2019 in Van Hall Larenstein, Velp met als thema: Fat & Cool. Jaap Seidell en Amber O'Hearn waren de keynote speakers.

Jaap Seidell Amber O'Hearn

Keynote speaker: Jaap Seidell

De lezing van Jaap Seidell ging over de irrelevantie van nutritionisme. Veel van de huidige voedingsaanbevelingen zijn gebaseerd op nutritionisme en reductionisme. Nutritionisme veronderstelt dat de gezondheid van een bepaald voedingsmiddel bepaald wordt door een, via reductionisme bepaald, beperkt aantal stoffen. Dit leidt tot een veelheid van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (bv dranken met zoetstoffen ipv suiker; chocoladerepen verrijkt met eiwit; magere zuivelproducten) met een gezondheidsclaim. Inzichten in de rol van de natuurlijke matrix van voedsel en het effect op zaken als chronische laaggradige ontstekingen en het microbioom worden zullen naar verwachting toekomstige voedingsrichtlijnen veranderen.

Keynote speaker: Amber O’Hearn

De lezing van Amber O’Hearn ging over de rol van vet in het lichaam en in de voeding. Het ging in op het verschil tussen mens en (zoog)dieren in de rol die lichaamsvet speelt, en op het vermogen van mens en (zoog)dier om ketonen te genereren die door de hersenen als brandstof wordt gebruikt.

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven