Symposia

jaargangen

 • Symposium 2019

  Ancestral Health SymposiumNL 2019

  Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief – Thema: Fat & Cool

  meer info

  Het vierde Nederlandse Ancestral Health Symposium werd gehouden op 12 oktober 2019 in Van Hall Larenstein, Velp met als thema: Fat & Cool. Jaap Seidell en Amber O'Hearn waren de keynote speakers.

  Keynote speaker: Jaap Seidell

  De lezing van Jaap Seidell ging over de irrelevantie van nutritionisme. Veel van de huidige voedingsaanbevelingen zijn gebaseerd op nutritionisme en reductionisme. Nutritionisme veronderstelt dat de gezondheid van een bepaald voedingsmiddel bepaald wordt door een, via reductionisme bepaald, beperkt aantal stoffen. Dit leidt tot een veelheid van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (bv dranken met zoetstoffen ipv suiker; chocoladerepen verrijkt met eiwit; magere zuivelproducten) met een gezondheidsclaim. Inzichten in de rol van de natuurlijke matrix van voedsel en het effect op zaken als chronische laaggradige ontstekingen en het microbioom worden zullen naar verwachting toekomstige voedingsrichtlijnen veranderen.

  Keynote speaker: Amber O’Hearn

  De lezing van Amber O’Hearn ging over de rol van vet in het lichaam en in de voeding. Het ging in op het verschil tussen mens en (zoog)dieren in de rol die lichaamsvet speelt, en op het vermogen van mens en (zoog)dier om ketonen te genereren die door de hersenen als brandstof wordt gebruikt.

 • Symposium 2017

  Ancestral Health SymposiumNL 2017

  Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief – Thema: Leefstijlinterventies

  meer info

  Het derde Nederlandse Ancestral Health Symposium dat werd gehouden op 30 september 2017 in Maastricht had het thema leefstijlinterventies.

  Keynote speakers: Hanno Pijl en Leo Pruimboom

  Hanno Pijl vertelt in zijn keynote het verhaal van een moderne zondeval. Onze voorkeur voor zoet is diep geworteld in ons evolutionair verleden. Onze intellectuele ontwikkeling bracht de techniek om maximaal in die biologisch gedreven behoefte te voorzien. Helaas veroorzaakt dat diabetes. In zijn voordracht schetst Pijl deze achtergrond, maar hij spreekt ook over de klinische consequenties die dit snel terrein winnende inzicht heeft of zou moeten hebben. (meer…)

 • Symposium 2016

  Ancestral Health SymposiumNL 2016

  Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief – Thema: darm en vuur

  meer info

  Het tweede Nederlandse Ancestral Health Symposium werd gehouden op 22 oktober 2016 in Leiden met de thema’s darm en vuur. Prof. dr. Alessio Fasano en prof. dr. Wil Roebroeks waren de keynote speakers.

  Keynote speakers: Alessio Fasano en Wil Roebroeks

  Het gebruik van vuur is een typisch menselijke karateristieke eigenschap in de manier van leven wat ons van alle andere zoogdieren onderscheidt, inclusief de mensapen: we zijn helemaal afhankelijk van vuur voor de bereiding van ons eten, om warm te blijven, voor vervoer en voor de productie van goederen. (meer…)

 • Symposium 2015

  Ancestral Health SymposiumNL 2015

  Over gezondheid vanuit evolutionair perspectief

  meer info

  Het eerste symposium dat op 26 september 2015 in Groningen werd gehouden was een groot succes. Zowel de clinics als de lezingen, de commerciële stands als de boekentafels op het uitverkochte symposium werden goed gewaardeerd. Opnames van de presentaties kun je hier vinden.

  Keynote speakers: Tim Noakes en Frits Muskiet

  Keynote speaker professor Muskiet heeft gesproken over het belang van voldoende breinspecifieke nutriënten voor cognitie, welzijn en gezondheid. (meer…)

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven