Peter Voshol
Wat leren we van de uitersten van voeding: Carnivore as life-saver?
Gezonde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk. Wat is gezond? Wie is gezond? Qua voeding is er een keur aan mogelijkheden, of toch niet? Diverse uitersten in voedingspatronen krijgen een stempel: gezond of ongezond. Dit terwijl er vaak niet gekeken wordt naar het geheel. Carnivore of meat-only is zo’n voorbeeld. Diverse vooroordelen, verzadigd vet, geen vezels, vitamine en mineralen tekort geven al snel een beeld van een ongezond voedingspatroon. Ik wil jullie graag meenemen in een reis door dit voedingspatroon in relatie tot ziekte en gezondheid. Wat zegt de literatuur nou werkelijk? Zijn de aannames correct? Wat is carnivore eigenlijk?
Mijn wetenschappelijke pad begint met medische microbiologie (Hogeschool Zeeland, Vlissingen) waarna ik doorstroomde in de Biomedische Wetenschappen (Toxicologie, Nijmegen).Mijn promotie onderzoek was op de afdeling Kindergeneeskunde aan het UMCG, Groningen. Hierna volgt ruim 19 jaar in de integratieve fysiologie van ‘Metabool Syndroom, Obesitas, Insuline resistentie en Type 2 Diabetes’ met een focus op Voeding en Gezondheid op meerdere gerenommeerde Universiteiten ter wereld. Sinds 2015 ben ik Senior Programma Coördinator en Onderzoeker bij het Louis Bolk instituut te Driebergen. Verder ben ik medeoprichter van Voeding Leeft (voedingleeft.nl) en mede-initiator van het Keer Diabetes 2 Om Leefstijl programma (keerdiabetes2om.nl).