Jaap Seidell
De lezing van Jaap Seidell gaat over de irrelevantie van nutritionisme. Veel van de huidige voedingsaanbevelingen zijn gebaseerd op nutritionisme en reductionisme. Nutritionisme veronderstelt dat de gezondheid van een bepaald voedingsmiddel bepaald wordt door een, via reductionisme bepaald, beperkt aantal stoffen. Dit leidt tot een veelheid van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (bv dranken met zoetstoffen ipv suiker; chocoladerepen verrijkt met eiwit; magere zuivelproducten) met een gezondheidsclaim. Inzichten in de rol van de natuurlijke matrix van voedsel en het effect op zaken als chronische laaggradige ontstekingen en het microbioom worden zullen naar verwachting toekomstige voedingsrichtlijnen veranderen.
De eerste twintig minuten van de lezing zijn helaas niet opgenomen op video.
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de KNAW. Als vaste columnist van Het Parool, twitteraar en veelgevraagd spreker neemt hij actief deel aan het maatschappelijk debat.