Ervaringsdeskundigen Koudetraining
Susan Houbraken ging van 15 jaar fulltime werken in de media, naar fulltime revalideren wegens de gevolgen van een kop-staart botsing, nu zwemmend naar herstel en founder van FrisseDuik. Wat begon als therapie groeide uit tot een uitdaging. Dat buitenzwemmen een helend effect heeft, wil ze graag overbrengen aan andere mensen met én zonder gezondheidsklachten. Op haar website www.FrisseDuik.nl plaatst ze video’s van mensen met wie ze samen zwemt. Ze wil andere mensen helpen waar ze zelf doorheen gegaan is. Met de ervaring van meer dan 3 jaar bijna dagelijks nonstop buiten zwemmen kan ze zeggen dat ze baas is over haar chronische pijn in haar schouder en dat ze trots is op haarzelf dat ze het vermogen heeft om negatieve gedachtes of weerstand tegen het koude water uit te schakelen.
Monique Tjon-A-Tsien ontdekte, dat het koud water zwemmen haar veel energie, plezier en ook rust bracht. In haar drukke leven als kaderhuisarts hart-en vaat ziekte was zij niet burn-out, echter naast schilderen was er weinig tijd voor sporten en ontspanning. De koudetraining gaf haar leefstijl de boost in de gezonde richting die zij nodig had. Ze is gaan sporten, met name Zumba, en heeft ook haar voeding onder de loep genomen.
Omdat zij verdieping zocht is zij de Wim Hof opleiding gaan doen. En via de Wim Hof opleiding kwam ze in contact met ademhaling. Een logische stap was het doen van de leefstijlopleiding als huisarts. Als leefstijlhuisarts past ze koude en ademhaling als leefstijlinterventie toe in de huisartspraktijk bij verschillende aandoeningen en heeft ze als missie het leefstijlbewustzijn onder haar collega’s en patiënten te vergroten om te komen tot een gelukkig, gezond en liefdevol leven.
Ervaringsdeskundigen vertellen wat koudetraining voor hen heeft betekend. Susan Houbraken zwom naar herstel na een kop-staart botsing. Monique Tjon-A-Tsien kwam als huisarts vier jaar geleden in april per toeval in contact met zeezwemmen.