Ervaringsdeskundigen Ketogene Voeding

Hielkje Hermsen – De Jong was tot oktober 2016 als penningmeester nauw betrokken bij de start van de Ancestral Health Stichting Nederland. Toen kreeg ze de diagnose eierstokkanker. Ze koos ervoor om, naast de reguliere medische behandeling, het ketogeen dieet alla Seyfried te volgen. Aanvankelijk verliep dit dieet probleemloos, maar na een grote operatie en ook tijdens haar chemokuren viel ze veel te veel af. Hierdoor was ze genoodzaakt met dit dieet te stoppen. In januari 2018 hoorde ze van haar behandelend arts in het UMCG dat haar kanker niet meer te genezen is. Meteen stapte ze over op plan B: ze reisde naar Paleomedicina in Hongarije, de kliniek van Csaba Tóth en Zsófia Clemens, en startte daar met een streng carnivoor dieet. Helaas werd dit voor haar geen succesverhaal!
Volgens de bevindingen van Paleomedicina (o.a. gebaseerd op periodieke bloedtesten, scans en testen van de darmdoorlaatbaarheid) had het dieet effect en was de kanker onder controle. In tegenstelling tot de beoordelingen van radiologen, die zagen telkens groei van de bestaande tumoren. Vier maanden na de start met het dieet werd een uitzaaiing in haar hoofd ontdekt, die acuut operatief moest worden verwijderd. Ze vertelt jullie graag over haar ervaringen met het dieet en met Paleomedicina. Wat was precies hun aanpak? Welk effecten heeft het carnivoor dieet op mij gehad? En hoe kijk ik nu naar de beweringen en onderbouwingen van Paleomedicina?

Tije Pietersma is 41 jaar oud, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij werkt als hypotheekregisseur voor ABN AMRO Bank. Begin 2012 kreeg zijn identieke tweelingbroer hartritmestoornissen bij het hardlopen. Er bleek een familiaire belasting te zijn; een genmutatie in het aansturingsmechanisme van de calciumpomp van de hartspiercellen. Via een glucose-route activeert deze niet goed. Er is daardoor een sterk verhoogde kans op hartfalen en hartritmestoornissen. In 2012 kreeg hij de diagnose ‘lichte mate van hartverruiming’ en is een interne defibrillator (ICD) geïmplanteerd. Februari 2013 startte hij met een paleo-dieet. Zes weken later mat zijn ICD een lager percentage onregelmatige hartslagen. Na verdere koolhydraatbeperking daalde dit naar nihil. Sindsdien is hij intensiever gaan sporten, momenteel traint hij voor de marathon van Amsterdam. De afgelopen jaren varieerde hij tussen ketogene en paleo-ketogene voedingsrichtlijnen, maar sinds een half jaar volgt hij een strikt carnivoor of eigenlijk ‘zero plant’ dieet. Daarbij richt hij zich op een zeer hoge eiwitinname. Hiermee heeft hij een opmerkelijke verbetering van zijn sportprestaties gerealiseerd, onder andere door zijn veranderde lichaamssamenstelling.


Ervaringsdeskundigen Ketogene Voeding

Ervaringsdeskundigen vertellen wat ketogene voeding voor hen heeft betekend. Hielkje Hermsen – De Jong heeft in oktober 2016 de diagnose eierstokkanker gekregen. Tije Pietersma kreeg in 2012 te horen dat hij een sterk verhoogde kans heeft op hartritmestoornissen en hartfalen.

Ancestral Health Symposia Sprekers

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven