Lucienne van Leeuwen & Mina van Brunschot

Lucienne van Leeuwen & Mina van Brunschot

Lucie en Mina zijn oergezondbewegers, samen goed voor bijna 30 jaar lesgeefervaring. Ze zijn opgeleid door biomechanicus Katy Bowman en dragen haar werk uit op Move Your DNA-weekenden. Beiden hebben een passie voor biomechanische principes,  want ze zien dat ze werken,  ook in combinatie met andere technieken, zoals TRE, Wim Hof methode,  Liz Koch’s CoreAwareness, Restorative  Breathing, Voila Structural  Joint Balancing, MELT, meditatie, massage.

Move Your DNA met Oergezondbewegen

De moderne mens – ja, ook u en wij – heeft een zeer eenzijdig bewegingspatroon. We zijn geconditioneerd in stilzitten: op school, aan tafel, tijdens eten, werk of hobby. We immobiliseren onze voeten met schoeisel en ons lichaam met strakke kleding. Ja zeker, we sporten en zweten. Maar vaak weer in precies dezelfde -zittende- houding. De mate van inspanning (fietsen, rennen, roeien) doet daar niet zo veel aan af. Eenzijdig bewegen creëert gebieden van onder- of overbelasting in ons lijf. Tijdens onze presentatie motiveren we je op basis van de theoriehoe je in je dagelijks leven bewuster, anders en meer van jezelf kunt bewegen.

Wij willen mensen prikkelen om beweging, sport en gezondheid anders te bekijken en te beleven. De huidige stand van de wetenschap toont aan dat kennis over je eigen lijf zelfzorg en zelfheling ondersteunt. Wij gebruiken als basis de biomechanica. De anatomische leer gaat uit van een nulpositie. In oergezondbewegenclinics wordt deze nulpositie meer genuanceerd: we gebruiken uitlijningspunten om te meten waar herstel nodig is in je lichaam zodat het goed kan gedijen en floreren. Ons lichaam is een wonderlijk organisme met een verbazingwekkend aanpassingsvermogen. Het stelt zich exact in op wat je bewust en onbewust vraagt, zonder rekening te houden met ongewenste gezondheidseffecten. Met behulp van uitlijningspunten -die voor iedereen hetzelfde zijn, ongeacht lichaamsbouw- gebruik je je lichaam meer en beter. Zelfs de kleinste aanpassing in je huidige uitlijning zal een positief effect hebben op de doorstroming van bloed, lymfe en elektriciteit ( neurologische functie) en celregeneratie. Kortom, op je welzijn.

Aanpassing en de kracht van de suggestie

Gemak en comfort is net zo aanlokkelijk als het nuttigen van een bonbon, patat met mayo of een koud biertje. “Even lekker zitten, gezellig een bakje doen”. Sla je een gebakje af krijg je te horen: “Doe je aan de lijn ofzo, dat heb jij toch niet nodig?” of als je liever wil blijven staan doe je “ongezellig”. Blotevoetenlopers worden gebrandmerkt als zwervers.

Gemak en comfort doen ons lichaam aan kracht inboeten omdat we daardoor ons lichaam slechts voor een fractie in beweging zetten. Van bankzitter tot topsporter, iedereen heeft “bewegingshonger” in de minder gebruikte delen van het lichaam: ochtendstijfheid, die terugkerende (lies)blessure, zeurende rugpijn, oppervlakkige ademhaling. Dit zijn de boodschappers van bewegingshonger. Ze zijn echt niet normaal.

Doe eens een experimentje: schoenen uit in ‘t bos en loop over dennenappels. Hoe voelt dat? Een mobiele, sterke voet die beschermd is door eelt en vetkussentjes heeft geen moeite met de natuur. Een voet die gewend is aan schoenen en vlak terrein mist dat allemaal. Het effect reikt verder dan de voet: gebrek aan proprioceptie kent zijn weerslag op bijvoorbeeld de rug, balans, ademhaling, mentaal welzijn. Hoe beter je voet als fundament werkt, hoe beter je lichaam functioneert.

Onze cultuur koppelt het krijgen van klachten aan ouder worden. Recent onderzoek (Fain & Weatherford, 2016) laat zien dat gripkracht van 15-25-jarigen gemeten in het jaar 2015, significant zwakker is dan die van hun leeftijdgenoten 30(!) jaar geleden in 1985….. Niks leeftijd-gerelateerd aan, we zijn vooral “onder- bewogen” (als in ondervoed) en echt niet “te oud”.

Behalve culturele opvattingen, kan taalgebruik van de behandelaar (van arts tot sportinstructeur) ook hard aankomen. Een onzekere of onjuiste diagnose of benoemen van functieverlies kan een verlammend of blokkerend effect hebben. Terwijl lichaam en geest zo veerkrachtig zijn. Ons lichaam is duidelijk goed in aanpassen aan de situatie waarin het zich het meest bevindt. Beweging en perceptie zijn van groot belang voor een spoedig herstel.

Beter – Anders – Meer – Bewegen

Wij willen mensen in hun kracht zetten door educatie en simpele zelfhulptechnieken, om inzicht te geven in de relatie tusssen bewegingshonger en welvaartsgerelateerde klachten.

In de clinics en presentaties komt oa aan bod:

  • waarom beweging biologisch noodzakelijk is voor welzijn
  • het belang van herstel in het vertrouwen in fysieke mogelijkheden.
  • hoe je zelf je welzijn kunt bepalen.

Wat als pijn en stijfheid niets met leeftijd hebben te maken, maar met gewoontes? Simpele aanpassingen in de manier waarop je beweegt, verandert hoe je je voelt en hoe je lichaam functioneert. Beweging werkt tot op cellulair niveau. Er is een enorm verschil in hoe jagers-verzamelaars bewogen en de moderne mens in een met comfort doorspekt leven. Wat zijn de meest voorkomende effecten van bewegingsdroogte, hoe kun je nu fitter en beweeglijker worden dan je 20 jaar geleden was? Aan de hand van de boeken van Katy Bowman, Move Your DNA en Dynamic Aging leggen we uit hoe jong en oud, atleet en bankzitter het lichaam zelf kan onderhouden. Zelfzorg is je nieuwe zorgverzekering!


Ancestral Health Symposia Sprekers

Ancestral Health Stichting Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven