Hans van Kuijk

GezondDorp Leende – een ‘real life evidence’ project

Geïnspireerd door de opzet van het experiment in de docu-film “My Big Fat Diet” van de Canadese arts Jay Wortman is in het Brabantse Leende, met 4500 inwoners en slechts één huisartsenpraktijk, een vergelijkbaar project van start gegaan sinds 1 november 2016. Aanstichter Hans van Kuijk en locale huisarts Norbert van den Hurk hebben bewoners voorgelicht over de invloed van voeding op onze gezondheid, adviseren om te schakelen naar Low Carb High Fat onbewerkte voeding en bieden een begeleiding- en controletraject van 12 maanden. Er zijn zo’n 230 officieel geregistreerde deelnemers in de huisartsenpraktijk die na nulmeting worden vervolgd na 3, 6 en 12 maanden. Naar schatting zijn er in het kielzog van dit traject enkele honderden mensen meer bezig met een veel bewustere voedselkeuze.

Naast de inwoners werden ook de ondernemers in de voedselketen voorgelicht en uitgedaagd om binnen hun eigen onderneming een verdienmodel te creëren met het aanbieden van de juiste (locale en regionale) producten. Er is een herkenbaar logo gemaakt, een website, een Facebookpagina en in de loop van het project ontstonden spontaan andere initiatieven van deelnemers om elkaar te ondersteunen. In deze presentatie vertelt Van Kuijk meer over de opzet en organisatie van dit “Real Life Evidence” project en presenteert hij de resultaten van 6 maanden follow up.


Hans van Kuijk

Hans van Kuijk koos na zijn studie geneeskunde in Utrecht voor de specialisatie sportgeneeskunde...In 1999 startte hij de nieuwe afdeling Sportgeneeskunde in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, dat inmiddels is uitgegroeid tot het Medisch Beweegcentrum TopSupport, onderdeel van St. Anna Zorggroep. Van 1998 tot 2012 deed hij topsportbegeleiding in basketbal, zwemmen en vooral schaatsen (KNSB Kernploegen en TVM Schaatsploeg). Sinds 2013 verlegt hij de focus naar preventieve geneeskunde middels leefstijl en sinds 2015 vooral richting voeding als basis voor gezonde leefstijl.

Ancestral Health Symposia Sprekers

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven