Tim Noakes

Tim Noakes

Professor Tim Noakes, auteur van ondermeer de ‘hardloopbijbel’ The Lore of Running, geniet wereldfaam als sportarts en inspanningsfysioloog.

Timothy David Noakes werd in 1949 geboren in Harare, Zimbabwe, als zoon van een uit Liverpool afkomstige tabaksplanter. Toen hij vijf was, verhuisde het gezin naar Kaapstad, Zuid-Afrika. In het kader van een sportief uitwisselingsproject op de middelbare school bracht Noakes enkele maanden door in Californië. Terwijl hij daar was verrichtte zijn landgenoot Dr. Christian Barnard de eerste succesvolle harttransplantatie. Noakes hoorde dat wereldnieuws aan het ontbijt. Op dat moment wist hij dat hij arts wilde worden.

Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma werd hij aangenomen voor de studie geneeskunde aan de Universiteit van Kaapstad. Als sportliefhebber merkte hij al snel dat hij een brandende nieuwsgierigheid had naar de fysiologie van de bewegende mens. De tijd zat mee, want de universiteit had plannen voor het oprichten van een specialisatie sportgeneeskunde. Een jaar voor hij zijn artsexamen aflegde, gaf hij zodoende al colleges inspanningsfysiologie, een discipline die toen niet of nauwelijks bestond. Deze afdeling groeide uit tot de wereldwijd gerespecteerde UCT Research Unit for Exercise Science and Sports Medicine. Tot aan zijn emeritaat, eind 2014, was Noakes het hoofd van deze unit.

Van 1996 tot 2014 publiceerde Noakes 370 wetenschappelijke artikelen op het gebied van sportgeneeskunde en inspanningsfysiologie. Zijn onderzoek leidde tot de ontmanteling van enkele hardnekkige aannames. Zo toonde hij aan dat veel drinken tijdens sportevenementen een veel groter probleem vormt dan uitdroging en dat het advies om te drinken voor er dorst optreedt veel fatale gevallen van Exercise Associated Hyponatremia (EHA) heeft veroorzaakt. Wie hier meer over wil weten, kan er alles over lezen in het boek ‘Waterlogged’, zijn Magnum Opus. Hier is een Nederlands artikel over EAH. Hij was de eerste die wees op de gevaren van koppen in het voetbal en de noodzaak van het dragen van een helm bij rugby. Verder blies hij de oude theorie van de Central Governor – in de jaren ’20 geformuleerd door Nobelprijswinnaar Archibald Hill – nieuw leven in. Noakes’ experimenten maken duidelijk dat onze fysieke belastbaarheid niet primair wordt begrensd door de capaciteit van onze spiercellen en cardiovasculaire systeem, maar door een regulerend systeem in de hersenen. Hij ontving voor zijn werk vele prestigieuze onderscheidingen.

De laatste jaren heeft Noakes zich hoofdzakelijk verdiept in de invloed van voeding op zowel sportprestaties als metabole gezondheid. Hij is tot de conclusie gekomen dat koolhydraten stapelen voor veel duursporters averechts werkt en op termijn negatieve consequenties kan hebben. Hij veroorzaakte grote ophef toen hij de bladzijden over koolhydraten stapelen publiekelijk uit zijn boek The Lore of Running scheurde, voor miljoenen duursportatleten een soort ‘bijbel’. Noakes’ nieuwe voedingsinzichten komen voort uit een evolutionair geneeskundige benadering. Veel met name oudere atleten hebben hun sportprestatie en gezondheid na het opvolgen van Noakes’ voedingsadviezen spectaculair zien verbeteren. De opbrengst van zijn immens populaire boek The Real Meal Revolution gebruikt hij om jonge wetenschappers te laten bestuderen of en zo ja hoe aanpassing aan een koolhydraatarm, vetrijk dieet gezondheid en prestatievermogen verbetert.

Noakes is getrouwd en heeft een volwassen zoon en dochter. Hij liep 70 ultramarathons en is nog steeds een gepassioneerd hardloper.


Ancestral Health Symposia Sprekers

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven