Peter Voshol

Peter Voshol (1969) is als biochemisch, medisch integratief fysiologisch wetenschapper verbonden aan het Louis Bolk Instituut te Driebergen. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring in integratieve medische fysiologie. Zijn interesse en expertise ligt op het gebied van glucose- en vetmetabolisme binnen de pathofysiologie van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen en heeft gewerkt aan de Universiteit van Leiden, Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, USA en Institute of Metabolic Science, Universiteit van Cambridge, Engeland, waar hij visiting lecturer is. Hij heeft meer dan 95 artikelen gepubliceerd in hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften en houdt zich momenteel bezig met onderzoek naar directe implementatie van voeding/leefstijlinterventies bij chronische ziekten en hun effecten in de dagelijkse praktijk.

Voeding en Gezondheid zijn zeer interessante raakvlakken aan zijn wetenschappelijke werk. Vanuit zijn fysiologische ervaring zijn de effecten van verandering van voeding heel goed uit te leggen en te begrijpen in positieve en negatieve zin. Nadat Peter Voshol in 2009 Martijn van Beek ontmoette was er een gezamenlijke klik over Voeding en onze gezondheid. Discussies en brainstormsessies hebben geleid tot de Stichting Voeding Leeft, waarin Voshol een rol als medeoprichter en vooral voorzitter van de deelnemersraad op zich neemt. Hij vindt het belangrijk dat mensen weet wat voeding met hun lichaam kan doen, zodat er weer een besef ontstaat hoe belangrijk voeding is in ons dagelijks leven en onze gezondheid. Hij probeert zijn ‘wetenschappelijke’ kennis om te zetten in algemeen begrijpelijke taal. De stichting Voeding Leeft heeft samen met diëtiste Connie Hoek een groepsprogramma opgezet, ‘KeerDiabetes2Om’, waar een eerste stap wordt gezet naar een revolutie in de aanpak van diabetes. De stichting hoopt mensen ervan bewust te maken dat Type 2 Diabetes vaak om te keren is met een gedegen voedings/leefstijl aanpak, door het verlagen van de koolhydraatbelasting. Dit wordt gecommuniceerd naar de eerstelijnsgezondheidszorg, huisartsen, POH-ers en diëtisten, onder meer door Arts en Voeding, het grootste nationale voedingscongres voor de eerstelijn. Belangrijk onderdeel is dat er op een onderbouwde manier gecommuniceerd wordt wat voeding echt doet. Mensen kunnen dit bovendien beleven dankzij eenvoudige feedback van bijvoorbeeld een glucosemetertje.

Op AHS-NL 2015 zal Peter Voshol in gaan op de (patho)fysiologie van het metabool syndroom, insulineresistentie en type 2 diabetes. Daarop voortbouwend gaat hij in op waarom ‘KeerDiabetes2Om’ werkt en het de metabole verstoringen werkelijk aanpakt in plaats van symptomen bestrijdt.


Peter Voshol

Dr. Peter Voshol is als medisch integratief fysioloog verbonden aan het Louis Bolk Instituut en doet onderzoek naar voedingsinterventies bij chronische ziekten als diabetes type 2.

Ancestral Health Symposia Sprekers

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven