Voedingsrichtlijnen en Belangenverstrengeling

Belinda Fettke’s onderzoek naar gevestigde belangen van ideologie en commercie in het bevorderen van de “granen zijn goed, vlees is slecht” leus (door gesponsord onderzoek resulterend in mediabeïnvloeding) begon in 2014 na de ontdekking dat de getuige-deskundige in het gerechtelijke onderzoek van haar man Gary Fettke[1] werkte voor Sanitarium. Sanitarium Health and Wellbeing Company is een Australisch/Nieuw-Zeelands bedrijf op het gebied van voedingsmiddelen dat – net als Kellogg’s van de cornflakes en ontbijtgranen oorspronkelijk is opgericht en vandaag de dag nog steeds – opereert vanuit de leer van de zevende-dag adventisten kerk, welke een strikt vegetarisch dieet aan haar leden voorschrijft.

Wanneer bovenstaande inleiding klinkt als een complottheorie: “Voedingsmiddelenindustrie met geheime agenda beïnvloedt gezondheidszorg”, besef dan dat het niet zo zeer een “geheime agenda” is van een kerk of opzettelijke kwaadaardigheid van een groot bedrijf, maar eerder een niet te onderdrukken neiging van (voedings-)industrie tot behartiging van haar belangen, waarbij het doel de middelen heiligt.

Het vruchtbare huwelijk tussen ideologie en voedingsindustrie wordt adequaat geïllustreerd in het artikel The Global Influence of the Seventh-Day Adventist Church on Diet geschreven door leden van het zevende-dag adventisten kerkgenootschap zelf: men is trots op de invloed die men heeft op het dagelijks voedsel van de wereldbevolking door haar banden met de voedselindustrie en door het voedingsonderzoek gedaan door leden van het kerkgenootschap zelf.

It has never been about the science …

Belinda Fettke

In Thou Shalt not discuss Nutrition ‘Science’ without understanding its driving force gaat Belinda Fettke hier verder op in. Lees en/of bekijk de video van de lezing die Belinda Fettke gaf: evolution of plant based dietary guidelines. Lees over de evolutie van voedingsrichtlijnen door de jaren heen (in Australie door Belinda Fettke)

Belangenverstrengeling van diëtisten

Een roep om transparantie waar het gaat om sponsoring in de gezondheidszorg in ons land:

Links

Notities

  1. Gary Fettke is een orthopedisch chirurg in Launceston, Tasmanië Australië, die werd onderzocht en vervolgens tot zwijgen gebracht door de Tasmaanse medische raad van de AHPRA voor het aanbevelen van gelimiteerde suiker consumptie en voor het bepleiten van koolhydraat-arm gezond voedsel om de gezondheid van zijn patiënten te verbeteren. Hij is later overigens volledig in ere hersteld.

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven