Vierde Ancestral Health Symposium – een Verslag
Het vierde Ancestral Health Symposium, zaterdag 12 oktober 2019 in Velp, met het thema “Fat & Cool” was, hoe kan het ook anders, vet cool! Een keuze uit een selectie van tien presentaties betekende nog niet dat je de hele dag stil hoefde te zitten want clinics voorzagen in lichamelijke oefening. Als je wilde kon je met het krieken van de dag, bij wijze van ochtendgymnastiek, beginnen met een bewegings-sessie. Je kon, als je wilde, aan het einde van de middag de dag mediterend afsluiten in een opblaasbadje gevuld met ijsklontjes.
De dag begon actief met bewegings-sessies van Darryl Edwards buiten, en met een clinic van Lucie van Leeuwen & Mina van Brunschot binnen.
Darryl Edwards benadrukte in zijn bewegings-sessie het plezier in bewegen d.m.v. het spelelement. Bewegen als een dier op handen en voeten, en in paren met simpele spelletjes als tikkertje. Chemische stoffen die het lichaam aanmaakt door lichamelijke activiteit komt in sociale interactie met spel direct vrij i.p.v. later of pas na afloop (bijv. bij eenzame trainingsarbeid).
Net als Darryl Edwards pleitten Mina en Lucie voor meer beweging gedurende de dag. Met de bewegings-clinic leert men de rug wervelvorm te evalueren om m.b.v. oefeningen de (werk)houding te verbeteren.
Na een welkomswoord van onze eigen Esther Nederhof, en Harry Ankoné, directeur van plaats van handeling Van Hall Larenstein, presenteerde Jaap Seidell de eerste keynote van de dag met als onderwerp “de irrelevantie van nutritionisme”.
Veel van de huidige voedingsaanbevelingen zijn gebaseerd op nutritionisme en reductionisme. De aard en veelheid van ultra-bewerkte voedingsmiddelen met gezondheidsclaims begint inmiddels karikaturale vormen aan te nemen, o.m. de huidige obesitas epidemie als gevolg hebbend. Dat dit reductionisme simplificaties in de hand werkt die negatief uitwerken op de volksgezondheid weet Jaap Seidell helder uiteen te zetten in een boeiende presentatie.
Ruben Oude Rikmanspoel verzorgde een ademhalingssessie volgens de Wim Hof Methode.
Peter Voshol ging in zijn lezing in op wat we zouden kunnen leren van het carnivoren dieet. Diverse vooroordelen, zoals dat verzadigd vet ongezond zou zijn worden ontkracht.
Darryl Edwards was zo moedig het ontstaan en de (medische) behandeling van kanker, over wat risicofactoren zouden kunnen zijn en wat daar allemaal in meespeelt, tot onderwerp van zijn presentatie te maken. Al snel werd duidelijk dat Darryl Edwards’ keuze voor dit moeilijke onderwerp een persoonlijke oorsprong heeft waarbij hij zich verassend kwetsbaar opstelde. De benadering die hij in zijn lezing uit de doeken deed werd gaandeweg intrigerender en suggereerde dat mogelijke preventie door intensieve lichamelijke dagelijkse beweging mogelijk effectiever is dan bestrijding van reeds aanwezige kankercellen met een bepaald dieet.
Hetzelfde onderwerp kwam ook in de parallel sessie aan de orde met de ervaringsdeskundigen ketogene voeding Hielkje Hermsen – De Jong en Tije Pietersma. De ervaring van Tije met ketogene voeding heeft positiever uitgepakt dan die van Hielke.
Laura Huiberts gaf een interessante lezing over lichtblootstelling in relatie met de kwaliteit van slaap. De lezing zat vol nuttige informatie bijvoorbeeld over hoe de ideale curve van UVB-blootstelling – of de opname van Vitamine-D d.m.v. zonlicht – van een mens in natuurlijke staat in vergelijking met de moderne mens kan verschillen, en tevens de nachtrust kan beïnvloeden.
Na de lunchpauze was de “Fooddialogue Rood Vlees” een toonbeeld van intellect en beschaving, een verademing wanneer je het vergelijkt met de manier waarop deze actuele discussie doorgaans in de reguliere – maar ook sociale media gevoerd wordt; het niveau van modderworstellen zelden ontstijgend. De rust in het beschaafde debat en het onderlinge respect tussen de debaters Amber O’Hearn en Remko Kuipers werd ook bevorderd door de structuur die moderator Marcel Crok in het debat aanbracht; voorwaarden scheppend om elkaar uit te laten praten en te luisteren naar argumenten.
Het onderwerp van de lezing van Koen de Jong was helemaal in lijn met het “Cool” gedeelte van het symposium thema: “Zonde: je bent verslaafd aan 20 graden Celsius”. De lezing volgde de autobiografische zoektocht van Koen de Jong naar optimale gezondheid voor zijn (wielren-)sport activiteiten. Dit deed hem in aanraking komen met meditatie en ademhaling. Een tip van een vriend bracht hem in contact met de ideeën van Wim Hof op het gebied van ademhaling, en uiteindelijk na een persoonlijke kennismaking met Wim Hof, ook met de andere tak van de Wim Hof methode: koudetraining.
Johnny Kat vertelde over zijn motivatie en ervaring met de “terug naar de basis, terug naar jezelf” hikingtocht van 7 dagen in het zuidwesten van Kreta waar een jagers-verzamelaars bestaan werd nagebootst.
Susan Houbraken en Monique Tjon-A-Tsien mogen met recht ervaringsdeskundigen koudetraining genoemd worden. In een sterk persoonlijke presentatie wist Susan Houbraken invoelbaar te maken hoe dagelijks buiten zwemmen, soms in ijskoud water, voor haar betekende dat – door de tijdelijke verlichting die ze ervaart van chronische pijn – ze zelf weer opnieuw de regie over haar leven heeft terugveroverd.
Monique Tjon-A-Tsien is het hele jaar door een regelmatige zeezwemmer. Dat is zo gekomen nadat het toevallig op haar pad kwam, en ze de energie die zeezwemmen haar gaf wilde kunnen reproduceren. In een tevens sterk persoonlijk ingekleurd betoog deed ze uit de doeken hoe het haar behalve lichamelijk ook in mentaal opzicht in positieve zin heeft veranderd.
Voedingsonderzoek “in het wild: hoe pak je dat aan”. Anouk Willems ging in op de manier waarop de meeste voedingsonderzoeken gedaan worden, maar ook op de realistische verwachtingen die je van dit soort onderzoek mag hebben als mensen thuis een voorgeschreven voedingspatroon gaan volgen. Een soort van meta onderzoek van onderzoek als onderwerp: hoe behoor je om te gaan met dit soort data, en wat is het proces van het opzetten tot het analyseren van dit onderzoek? Hoe kan de uitkomsten hiervan voedingsonderzoek in de toekomst beïnvloeden?
Door ademhaling regelmatig en rustig proberen te houden kan je lichaam wennen aan extreme koude, en dat lichaam daardoor weer sterker maken. Ruben Oude Rikmanspoel’s clinic, m.b.v. Monique Tjon-A-Tsien, had enthousiaste deelnemers die weleens wilden ervaren hoe het is om twee minuten in een bad met ijsklontjes te zitten.
De laatste lezing en keynote van de dag door Amber O’Hearn gaf reliëf aan het thema van het symposium door, met dezelfde grondigheid als waarmee ze schrijft, diep in te gaan op de functie van vet in het menselijk lichaam, en de manier waarop dat verschilt met sommige dieren. Mensen hebben blijkbaar de mogelijkheid om veel ketonen aan te maken, zelfs wanneer we verzadigd zijn met voedsel. Het verklaart de affiniteit die mensen hebben met vet voedsel. Een toepasselijke afsluiting van het Ancestral Health Symposium 2019, thema: “Fat & Cool”.
De afsluitende borrel was gezellig! Wie helpt er mee het volgende Symposium in 2021 te organiseren?