Vaclav Smil – Ontnuchterend Inzicht
Professor emeritus Vaclav Smil is van oorsprong bioloog maar noemt zichzelf interdisciplinair wetenschapper. Hij verklaart de geschiedenis van de mensheid vanuit een unieke invalshoek: in termen van energie(voorziening). Hij noemt de uitvinding van kunstmest de grootste uitvinding van de twintigste eeuw.
Vaclav Smil gaat in op de kostbaarheid van vleesproductie, maar onderkent de noodzakelijkheid daarvan. De verwantschap van de mens met de chimpansee die een vleeseter is, de relatief kleine omvang van onze ingewanden en de hoge energiebehoefte van onze grote hersenen maken dat de mens goed gedijt op hoogwaardig makkelijk verteerbaar voedsel, zoals vlees. Maar het veevoer dat verbouwd en verwerkt moet worden voor dat doel legt een groot beslag op onze aarde. De erosie en ontbossing van de grond is een gigantisch globaal probleem, in zijn visie een urgenter probleem dan de opwarming van de aarde.
Energie transitie
Vaclav Smil is sceptisch dat er een snelle overgang naar schone energie zal komen, hij is er van overtuigt dat het veel langer zal gaan duren dan velen nu voorspellen. De energie-wende in Duitsland beschouwt hij als te ideologisch gedreven resulterend in een hoge energieprijs, de hoogste van Europa. Die hoge energieprijs wordt betaalt door de Duitse burgers, de grote ondernemingen worden daarbij ontzien omdat ze anders hun concurrentiepositie zouden verliezen. Electrische auto’s zijn uiteindelijk ook afhankelijk van de manier waarop de benodigde electra hiervoor wordt opgewekt. Onze afhankelijkheid van fossiele grond- en brandstoffen is ontzettend groot, denk ook aan de alom tegenwoordigheid van staal, cement en plastic. Hij benadrukt dat de grootste lange termijn uitdaging van de industrie zal zijn om fossiele koolstof te vervangen voor de productie van ijzer, cement, ammoniak en plastic, welke 15% van de globale fossiele brandstof consumptie uitmaakt. Meer hierover in deze aflevering van De Rudi & Freddie Show podcast.