Tijdige diagnose hartziekte faalt

De Ier Ivor Cummings is een afgestudeerde chemisch ingenieur met 25 jaar ervaring in manager posities. Zijn specialiteit werd leiding geven m.b.v. probleemoplossing methodes. Ultiem doel: het vinden van de hoofdoorzaak van een probleem in zo min mogelijk tijd.

Beginnende problemen met zijn eigen gezondheid brachten hem er toe – teruggrijpend op zijn biochemische natuurkundige achtergrond – om honderden medische artikelen te bestuderen. De technische expertise die hij tijdens zijn loopbaan heeft opgebouwd bleek van cruciaal belang in zijn zoektocht. Het deed hem beseffen dat, om succesvol te zijn in het vinden van de oorsprong van iemands kwaal in de complexe materie van (de hormoonhuishouding van) het menselijk lichaam, veel meer vereist is dan slechts een algemene medische achtergrond.

De oorsprong van de naam van Cummings website thefatemperor.com komt van het sprookje van Hans Christian Andersen “de nieuwe kleren van de keizer”. Ivor Cummings ziet een overeenkomst in hoe de hofhouding in het bekende sprookje een illusie van schone schijn ophoudt – ondanks bewijs van het tegendeel – en dat van de volgzame slippendragers van de huidige reguliere medische praktijk die blijven volharden in het mantra dat vet consumptie slecht is voor de mens. Hoe vaak hebben we niet de redenering mogen aanhoren dat onverzadigde vet consumptie leidt tot het dichtslippen van aderen? Waarom werd de desastreuze uitwerking van het consumeren van eenzijdige koolhydraten en suiker op het menselijk lichaam zo lang genegeerd? Het is niet alleen niet waar, tragisch genoeg is het exacte tegendeel waar, met als gevolg grote delen van de wereldbevolking die (gaan) lijden aan diabetes type-2, metabool syndroom etc., en zelfs dus ook hartfalen: allen insuline gerelateerde ziektes en aandoeningen.

In enkele video registraties van lezingen die Ivor Cummings gaf gaat hij in op het verband tussen MIRS (metabool insuline resistentie syndroom, of kort: metabool syndroom) en hartkwalen. Hij is een groot voorstander van CAC (Coronary Artery Calcium scoring) scans om een eventuele diagnose van hartziekte tijdig te kunnen vaststellen.

Verder kun je op zijn YouTube kanaal interviews met professionals uit de medische wereld vinden die zich inzetten voor ziektepreventie d.m.v. leefstijl verandering in het algemeen, en gezonde voeding d.w.z. weinig koolhydraten – hoge dosis vet (low carb – high fat) in het bijzonder. Op zijn website thefatemperor.com vind je video’s en podcasts overzichtelijker gerangschikt. Je kunt deze link kopiëren om in een podcast te abonneren op de fatemperor podcast-feed.

door: Bram de Haan

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven