Therapeutische interventie met ketogeen dieet bij anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door fysieke – en psychische processen die erg op elkaar in kunnen werken: het fysieke proces dat komt met potentieel levensgevaarlijk gewichtsverlies in gang gehouden door ondermijnende denkprocessen en visa versa. In dit blogbericht gaan we in op therapeutische interventie door het ketogeen dieet met de intentie om deze knoop van onderling verbonden processen bij de patiënt proberen te doorbreken.

De inhoud van dit blogbericht is bedoeld als informatie en niet als medisch advies. Het onderzoek naar therapeutische interventie met een ketogeen dieet bij anorexia nervosa is veelbelovend maar nog in beginfase. Voor medisch advies gaat u het beste op zoek naar een medisch deskundige, bijvoorbeeld op de website van MBOG, AVIG of Arts en Leefstijl

Er zijn veel mogelijke oorzaken en risicofactoren voor anorexia, maar we willen hier dieper ingaan op de onderliggende fysiologie. Omdat voedselbeperking in de regel wordt gezien als een contra-indicatie voor eetstoornissen, vooral bij anorexia, is het begrijpelijk dat deze aanpak met een ketogeen dieet – vaak ingezet om af te vallen bij overgewicht of obesitas – in eerste instantie als volstrekt onlogisch en “controversieel” wordt afgedaan. Maar dat is niet terecht want wat voedingsketose anders maakt is dat het de brandstof in onze hersenen verandert. Daarmee verandert het ook onze stofwisseling en zou daarom weleens een potentiële behandeling kunnen worden voor anorexia die in haar uitwerking veel verder gaat dan welk ander dieet dan ook.

Men kan speculeren hoe de hersenen van iemand die erfelijk belast is, en/of onder stress gebukt gaat, minder goed glucose kan gebruiken als energie. En hoe vervolgens hersenen die lange tijd te weinig brandstof krijgen, misschien zelfs wel met aangetaste neurotransmitters, minder goed functioneren. Ze zouden vatbaar kunnen worden voor waandenkbeelden zoals een vervormd lichaamsbeeld, en deze denkbeelden zouden obsessieve vormen kunnen aannemen. Gedacht vanuit deze hypothese van hersenen die slecht glucose verwerkt lijkt het weinig zinvol om zo iemand te stimuleren tot het eten van koolhydraatrijk voedsel. Een koolhydraatarm – of ketogeen voedselpatroon ligt dan veel meer voor de hand.

De hypothese die dr. Guido Frank in onderstaand interview uiteen zet over deze feedback-lussen is ronduit fascinerend. Hij speculeert dat wanneer personen in de risicogroep van anorexia beginnen te stoppen met eten dat simpelweg is omdat ze zichzelf dan beter voelen. De ketonen die aangemaakt worden wanneer het lichaam opgebouwde reserves moet gaan aanspreken – iets wat we kennen van periodiek vasten – genereert een energiebron die de hersenen wél kan gebruiken. Met de gevaarlijke consequentie dat deze positieve fysieke ervaring met voedingsonthouding de vervormde gedachten over voeding en lichaamsbeeld versterken, wat vervolgens kan doen volharden in vasten, enz..

And on the other hand, if you restrict, if you lose weight by not eating as much, then your body uses up your own resources and you create ketone bodies that the brain can use for energy usage. However, of course, if you keep doing that, then you deprive yourself and you might kill yourself by self-starvation. And I think that’s where using ketogenic diet-related therapies might be really extremely helpful in normalizing supporting a energy homeostasis in the brain.

dr. Guido Frank

Aankomende onderzoeksstudie: ketogeen dieet voor anorexia nervosa – Metabolic Health podcast – Dr. Guido Frank

De anorexia-stem tot zwijgen brengen: ketose en ketamine voor anorexia – Metabolic Mind podcast –
Barbara Scolnick MD, Dr. Guido Frank, Lori Calabrese, MD

Een nieuw gepubliceerde pilotstudie geeft aan dat therapeutische voedingsketose, oftewel een keto-dieet, gecombineerd met ketamine-infusies, de eetstoornis bij anorexia nervosa dramatisch kan verbeteren.

Eetstoornis cyclus doorbreken met een carnivoordieet? –
Sofia eet biefstuk – Anthony Chaffee MD podcast

Sofia is een 16-jarige die strijdt tegen anorexia nervosa sinds bij haar twee jaar geleden de diagnose werd gesteld. Haar ervaring met de standaardbehandeling voor eetstoornissen was niet bepaald ideaal en zorgde ervoor dat ze zich hopeloos voelde voor de kans op herstel. Ze veranderde haar leefstijl nadat ze hoorde over verschillende andere mensen, zoals Michelle Hurn, die het carnivoor-dieet hadden gebruikt om te herstellen van hun eetstoornissen.

Ketogeen dieet voor anorexia – Nicholas Norwitz

Nicholas Norwitz introduceert een studie naar behandeling van ernstige anorexia patiënten met een dierlijk ketogeen dieet.

Keto/Carnivoor Dieet brengt anorexia in remissie? – KenDBerryMD podcast – Nicholas Norwitz, Bret Scher

Eetproblemen overwonnen: Annicks keerpunt met Keto –
Keto podcast #57 – Louisette Blikkenhorst interview met Annick Scholliers

Sinds haar 23e worstelde Annick met eetproblemen. Ze schommelde tussen extreem lijnen en eetbuien. Jarenlang kwam ze daarmee weg en leek er niets aan de hand. De lichamelijke kwalen die ze ontwikkelde negeerde ze. Tot ze met een zware burnout twee jaar lang thuis kwam te zitten. Op een dag zag ze op internet iets over het ketogeen dieet en dat greep haar aandacht. Ze begon ermee en merkte na 3 dagen al het eerste verschil. De weken erna voelde ze zich langzaam maar zeker verbeteren. Met alleen keto was ze er nog niet, maar het werd het keerpunt in haar strijd tegen de eetproblemen en het begin van herstel. In De Keto Podcast #57 deelt ze haar persoonlijke verhaal met je.

Anorexia in remissie door Keto? – Valerie Anne Smith – The Ally Houston performs podcast

Anorexia: het verhaal van een patiënt – Hadley Freeman

Journalist en schrijver Hadley Freeman verteld over haar moeizame geschiedenis als anorexiapatiënt en hoe ze er uiteindelijk in slaagde te herstellen. Intrigerende inzichten in de denkwereld van iemand met een eetstoornis.

Hadley Freeman’s boek: Good Girls: A Story and Study of Anorexia.

What your GP doesn’t tell you podcast
Liz Tucker op substack: – Anorexia a patients story

Luister naar de podcast:

Links

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven