Schaduw Pandemie

Een gecompromitteerd immuunsysteem door chronisch verhoogde insuline in het lichaam (hyperinsulinisme) wat weer kan leiden tot chronische ontstekingen lijken voor de hand liggende oorzaken voor complicaties bij ernstig zieke Covid-19 patienten met overgewicht, metabool syndroom, of diabetes type 2.

De beginselverklaring van ons Ancestral Health Nederland is immer actueel, nu misschien nog wel meer dan ooit tevoren. Verborgen achter, onder en parallel aan de corona-pandemie woekert een schaduw-pandemie onder de bevolking, veroorzaakt door hyperinsulinisme, leidend tot metabolische disfunctie waardoor veel mensen, vaak op latere leeftijd, chronisch ziek worden. Je zou het de metabole disfunctie pandemie kunnen noemen als dat niet zo’n mond vol was.

Metabole disfunctie pandemie ontwricht economie

De combinatie van “nieuwe onbekende” coronavirus pandemie met de “oude vertrouwde” (metabole disfunctie) schaduw-pandemie maakte dat het gevaar bestond dat de uiterste grens van de beschikbare ic-capaciteit razendsnel bereikt zou zijn. Dat de maatregels die door de overheid zijn opgelegd om het virus een halt toe te roepen inmiddels geresulteerd heeft in een ontwrichte economie zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen, want bij een overwegend gezonde bevolking waren deze maatregels mogelijk overbodig geweest. Er zullen lessen getrokken moeten worden na deze crisis, maar een daarvan – en niet de minste – zal moeten zijn dat de welvaartziekte instandhoudingsklucht volstrekt onhoudbaar is geworden. Voor Nederland betekent dit het einde aan de vrijblijvendheid en onverschilligheid t.o.v. de volksgezondheid die ons liberale land kenmerkt. We kunnen het ons simpelweg niet meer veroorloven dat de economie nog vaker ontwricht raakt door een rondrazend virus in relatie met een grotendeels ongezonde bevolking.

“Preventie moet veel actiever, het nationale preventie akkoord is een mooie eerste stap, maar het is niet genoeg. Wat er echt zou moeten gebeuren, nu de ministeries de handen in een slaan, want het gaat niet alleen om het individu; het gaat om de maatschappij. Het gaat over meer onderwijs op school, over leefstijl, het gaat om de voedsel- en beweegomgeving. Het gaat over prijsprikkels: gezond voedsel moet goedkoper worden, ongezond voedsel duurder. Het gaat over heel veel facetten heen, het is nu echt wel de tijd, als we echt een gezonde samenleving willen, dat we zowel preventie als behandeling beter moeten doen. Gezonde leefstijl en minder overgewicht, en dat kan ook echt een manier zijn om ons te wapenen tegen een nieuwe pandemie.” Liesbeth van Rossum – internist en hoogleraar obesitas Erasmus MC

Bovenstaand citaat van Liesbeth van Rossum – internist en hoogleraar obesitas aan het Erasmus MC, n.a.v. een open brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis geïnitieerd door de vereniging Arts en Leefstijl in een interview in het programma Nieuwsuur, uitzending van 19 mei: “Leef gezond, voorkom ernstige corona”.

Noodzaak tot hervormingen – leefstijl en leefomgeving

Vice-voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl vertelt ons in deze film meer over hun oproep: “als leefstijl ooit op de agenda zou moeten staan, dan is het nu”.

Leef gezonder, juist nu. Een groep artsen en wetenschappers pleit ervoor dat Nederlanders juist nu gezonder moeten gaan leven. Hanneke Molema, werkzaam bij TNO, en Iris de Vries, vicevoorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, leggen uit.

Jaap Seidell: Ons voedselsysteem moet op de schop

Jaap Seidell, keynotespeaker op het Ancestral Health Symposium 2019 gaat in een interview met Paul van Liempt op zijn gebruikelijke – zorgvuldig formulerende – wijze in op deze materie. Bijvoorbeeld over de waanzin dat maakt dat groente en fruit door BTW heffing onnodig duur gemaakt is in relatie tot ultra-verwerkte producten. Dat de verleiding van onvolwaardig ultra-verwerkt voedsel alomtegenwoordig is. Zelf werkt Jaap Seidell mee aan een project op scholen met gezonde lunches. Al zal niet iedereen in de paleo-gemeenschap zijn enthousiasme voor vleesvervangers delen, Jaap Seidell weet veel zinnigs te melden over nut en noodzaak van voedselsysteem hervormingen.

Dr. Aseem Malhotra over Boris Johnson, overgewicht, diabetes en Covid-19

In het Verenigd Koninkrijk neemt men de eerste stappen tegen overgewicht.

Links

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven