Podcast Gezond Gesprek: Leven als een oermens in moderne tijden

In de laatste aflevering van de podcast “Gezond Gesprek” gaat Karine Hoenderdos in gesprek met cardioloog Remko Kuipers over wat gezondheid in de huidige moderne wereld betekent, en wat we kunnen leren van onze oer-voorouders die leefden als jager-verzamelaars.

Cardioloog en onderzoeker Remko Kuipers is gepromoveerd op de evolutionaire geneeskunde. Dat is de geneeskunde die kijkt naar de evolutie van de mens, en die vanuit dat perspectief het ontstaan van ziektes probeert te verklaren. Voor zijn promotie deed Kuipers onderzoek in Tanzania en verbleef hij bij volken die nog als jager-verzamelaar leven. Remko Kuipers werkt als cardioloog in het Dijklander Ziekenhuis in Noord-Holland en is vrijwilliger van onze Ancestral Health Stichting. Hij schreef de boeken ‘Het oerdieet’, en ‘Oergezond’.

Hij was de eerste arts ter wereld die promoveerde op de evolutionaire geneeskunde. Hij vertelt: “In de westerse geneeskunde worden vaak ‘hoe’-vragen gesteld. Hoe kunnen we een hoge bloeddruk omlaag brengen, hoe kunnen we een bloedsuiker goed regelen, hoe kunnen we een versleten heup vervangen? Het is een geneeskunde die er vooral op gericht is om kwalen te bestrijden en te verhelpen. De evolutionaire geneeskunde is anders. Daarin stelt men niet de ‘hoe’-vraag, maar vooral ‘waarom’-vragen. Waarom komt er nu zoveel overgewicht voor? Waarom kunnen mensen niet zelf vitamine C aanmaken? Waarom maken we zoveel insuline aan? Door te kijken naar de evolutie, kun je deze vragen beantwoorden, en kun je veel meer de werkelijke oorzaken van ziekten aanpakken en voorkomen.”

Lees hier verder: een samenvatting van dit gesprek.

Luister naar de podcast:

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven