Leververvetting door alcohol uit eigen darmbacteriën

Darmfermentatie-syndroom (auto brewery syndrome / gut fermentation syndrome) is een ziektebeeld waarbij alcohol geproduceerd wordt door de fermentatie van schimmels of bacteriën in het eigen maag-darmkanaal. Darmfermentatie-syndroom komt veel voor en is sterk onder-gediagnosticeerd. De endogene productie van alcohol vindt normaal plaats in kleine hoeveelheden als onderdeel van een normale vertering, maar als deze fermenterende gisten en bacteriën gaan overheersen, kunnen extreme hoeveelheden alcohol ontstaan.

Endotoxemie vormt o.m. de oorsprong voor laaggradige ontstekingen, die op haar beurt weer een basis vormt voor insulineresistentie (waar koolhydraatrestrictie dan weer een zinvolle aanpak voor is). Een mooie recente studie door onderzoekers van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat darmbacteriën veel meer alcohol kunnen produceren dan tot nu toe bekend. Dit kan de oorzaak en aanjager zijn van Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), niet-alcoholische leververvetting. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Nature Medicine.

“Dat darmbacteriën alcohol kunnen maken, was al bekend. Maar niet dat het zoveel kan zijn. Als patiënt merk je daar niets van omdat de lever de alcohol afbreekt. Uit onze studie blijkt nu dat bij 40% van de NAFLD-patiënten alcohol toch een rol speelt, alleen gaat het dan om alcohol die gemaakt is door eigen darmbacteriën.”

Stijn Meijnikman

Overmatig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken, maar bij mensen met NAFLD is geen sprake van hoge alcoholconsumptie.

“Wij wilden weten hoeveel alcohol er in het bloed zit voordat de lever zijn zuiverende werk doet. Toen vonden we hoge concentraties die overeenkomen met 0.35 liter pure alcoholconsumptie per dag. Wij vermoeden dat dit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en in stand houden van leververvetting bij mensen met NAFLD.”

Stijn Meijnikman

Lees meer over het onderzoek op de website van Amsterdam UMC.

Links

Microbiome-derived ethanol in nonalcoholic fatty liver disease – Nature Medicine

Vervette lever door alcohol uit eigen darmbacteriën – Amsterdam UMC

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven