LDL-Cholesterol met een laag koolhydraat dieet – studie

Wat heeft de grootste impact op LDL-cholesterol in het lichaam met een laag koolhydraat – of ketogeen dieet, verzadigd vet of BMI1? Deze vraag intrigeerde de programmeur/ontwikkelaar Dave Feldman zozeer dat het z’n leven volledig op de kop zette. Met behulp van sponsors werd een studie bekostigd …. Doel van de studie was om mogelijke bronnen van ongelijksoortigheid in de LDL-cholesterolreactie op een laag koolhydraat dieet op te helderen en daardoor individuen te identificeren die mogelijk risico lopen op een verhoging van het LDL-cholesterol.

Methoden die gebruikt werden in de studie waren analyses die uitgevoerd werden op web-enquêtegegevens van 548 volwassenen die een laag koolhydraat dieet gebruikten. Er werden modellen gebouwd om de interactie tussen de body mass index (BMI) en lipiden-markers bij aanvang te evalueren. Er werden ook gegevens verzameld van een casusreeks van klinische patiënten met een extreem hoog LDL-cholesterol die een laag koolhydraat dieet consumeerden.

Resultaten

BMI was omgekeerd geassocieerd met verandering van LDL-cholesterol. Een lage verhouding tussen triglyceriden (TG) en HDL-cholesterol – een indicator voor een goede metabolische gezondheid – voorspelde een grotere stijging van het LDL-cholesterol. Een subgroep van respondenten met LDL-cholesterol ≥ 5.172 mmol/L, HDL-cholesterol ≥ 2.069 mmol/L en TG ≤ 1.8102 mmol/L werd gekarakteriseerd als het fenotype ‘slanke massa-hyper-responders2’. Respondenten met dit fenotype (n = 100) hadden een lagere BMI en, opmerkelijk genoeg, een vergelijkbaar voorafgaand LDL-cholesterol vergeleken met andere respondenten. In de casusreeks veroorzaakte een gematigde herintroductie van koolhydraten een duidelijke afname van het LDL-cholesterol.

BMI - vijf fenotypes

BMI – vijf fenotypes

Conclusies

Deze gegevens suggereren dat, in tegenstelling tot het typische patroon van dyslipidemie, een grotere stijging van het LDL-cholesterol op een laag koolhydraat dieet de neiging heeft op te treden in de context van een anderszins laag cardio-metabolisch risico.

LDL-Cholesterol met een laag koolhydraat dieet - studie - de associatie met BMI

Notities

  • BMI, of Body Mass Index is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. De BMI heeft een goede correlatie met de hoeveelheid lichaamsvet.
  • Dave Feldman spreekt over het fenotype ‘lean mass hyper-responders’

Links

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven