Insuline: portret van een nederig hormoon

In tegenstelling tot veel auteurs die over het onderwerp van stofwisseling schrijven is Benjamin Bikman geen arts. Dr. Benjamin Bikman is een wetenschapper en biomedisch professor met expertise op het gebied van bio-energetica en stofwisselingsstoornissen, een van de meest vooraanstaande wetenschappers ter wereld op het gebied van metabole gezondheid en insulineresistentie. Momenteel onderzoekt hij de contrasterende rollen van insuline en ketonen als de belangrijkste drijfveren van metabolische functie.

In zijn nieuwe boek, “Why We Get Sick”, documenteert Dr. Bikman zowel de opkomst van insulineresistentie (en de rol ervan in zoveel van de huidige welvaartsziekten) als hoe men zich hier tegen kan wapenen. Na het lezen van “Why We Get Sick” begrijp je waarom Bikman van mening is dat veel van de huidige chronische medische aandoeningen – kanker, hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer met hoog cholesterol, vasculaire dementie, hypertensie bij de ziekte van Parkinson, evenals vele anderen verband houden met insulineresistentie. Zijn analyse wordt – behalve met zijn wetenschappelijk begrip van hoe het lichaam werkt – ondersteund met meer dan 30 pagina’s aan verwijzingen die een overvloed aan onderzoek in meerdere disciplines beschrijven.

insulineresistentie

In de inleiding stelt Bikman nadrukkelijk dat “insulineresistentie wereldwijd de meest voorkomende gezondheidsstoornis is en elk jaar meer mensen – volwassenen en kinderen – treft dan enig ander”. Het verband tussen insulineresistentie en een ziekte als diabetes type-2 is voor de hand liggend. Minder voor de hand liggend is hoe insulineniveaus het hele lichaam kunnen beïnvloeden. Bikman wijst er effectief op waarom diabetes slechts een klein deel van het verhaal is.

Bikman legt de rol van insuline in het lichaam uit en hoe insulineresistentie gerelateerd is aan bijna elke chronische ziekte. Het beïnvloedt de gezondheid van het hart, de hersenen en neurologische aandoeningen, reproductieve gezondheid, kanker, huid, spieren en botten, het maagdarmkanaal en de gezondheid van de nieren, obesitas en het metabool syndroom. Hij verweeft feiten met duidelijke voorbeelden van huidig medisch onderzoek.

In deel twee gaat Ben Bikman in op de vijf belangrijkste redenen (leeftijd en genetica, hormonen, zwaarlijvigheid, ontstekingen en oxidatieve stress en levensstijlfactoren) waarom mensen insulineresistent worden. Hoewel factoren zoals het verouderingsproces, etniciteit en genetica mensen kwetsbaar kunnen maken hiervoor, kunnen leefstijl keuzes (voedselkeuzes en actieve levensstijlen) dat effect volledig neutraliseren.

Mensen die in staat zijn om hun stressniveau onder controle te houden, zullen ongetwijfeld lagere cortisol-spiegels hebben, terwijl anderen met bovengemiddelde cortisol-spiegels verhoogde bloedglucose-spiegels en meer visceraal vet zullen hebben. “Studie na studie heeft aangetoond dat het opslaan van vet in de kern van het lichaam schadelijk is, en we weten nu dat er verschillen zijn in hoe vet zich gedraagt wanneer het in de ingewanden wordt opgeslagen.” Dit type vet verhoogt het risico op abnormale niveaus van ontsteking en oxidatieve stress. De lucht die we inademen, het voedsel en de dranken die we consumeren, ons slaappatroon en onze dagelijkse activiteit hebben ook invloed op ons insulinegehalte.

In het laatste deel van het boek moedigt Bikman mensen aan om, waar mogelijk, leefstijl veranderingen te overwegen in plaats van alleen symptomen te behandelen. Hoewel veel artsen medicijnen en chirurgische ingrepen voorschrijven, pakken deze opties de onderliggende oorzaak niet aan. In plaats daarvan stelt Bikman manieren voor om insulineresistentie te minimaliseren en / of om te keren. Zijn aanbevelingen om weerstandstraining en intensiteitstrainingen op te nemen in een wekelijks oefenprogramma worden ondersteund door medische onderzoeken.

In de bijlage vindt men een eenvoudig te volgen oefenplan. Deze richtlijnen zouden nuttig kunnen zijn voor sommige lezers die op zoek zijn naar een startpunt. Personen die een uitgebreider programma zoeken, moeten naar andere bronnen kijken. Bikmans gezond verstand-verklaring: “de beste oefening om uw insulinegevoeligheid te verbeteren (of een gezondheidsresultaat te bereiken) is dat wat u daadwerkelijk zult doen” geeft blijk van een pragmatische geest.

Voordat hij zijn voedingssuggesties doet, schetst Bikman de nadelen van een handvol populaire manieren om diëten aan te passen. Hij legt vervolgens uit hoe perodiek vasten de insulinegevoeligheid kan verbeteren, de rol die bepaalde soorten koolhydraten spelen bij het stimuleren van insuline, en hoe voedselkeuzes oxidatieve stress en ontstekingen kunnen beïnvloeden.

gemiddelde insuline respons op koolhydraten, eiwit en vet in het menselijk lichaam
gemiddelde insuline respons op koolhydraten, eiwit en vet in het menselijk lichaam

Er wordt veel ruimte ingenomen voor het bespreken van de invloed van voedingsmiddelen op insulineresistentie en welke voedingsmiddelen in een optimaal dieet moeten worden opgenomen. Tegen het einde van het boek noemt hij vier essentiële elementen voor een gezond dieet dat het insulinegehalte binnen een normaal bereik houdt: koolhydraten onder controle houden, prioriteit geven aan eiwitten, aanvullen met vet en op de klok letten.

Het lijdt weinig twijfel dat insulineresistentie een ernstig gezondheidsrisico is. Het kan het hele lichaam aantasten en kan het moeilijker maken om te herstellen van ziekten zoals COVID-19. Bikman deelt een overvloed aan gegevens die de stelling ondersteunen dat het mogelijk is om het proces om te keren door persoonlijke keuzes te maken. Hij biedt een verscheidenheid hulpmiddelen aan om lezers te helpen verstandiger voedselkeuzes en gezondere leefstijl beslissingen te nemen. Hoewel veel van zijn zorgen reeds door anderen zijn geuit, is het nuttig boeken te lezen die vanuit meerdere perspectieven komen.

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven