Het overgewicht paradigma conflict

Wat veroorzaakt overgewicht? Het achterhaalde cliché “teveel eten, te weinig bewegen” lijkt zo voor de hand liggend maar is veel te simpel. Het verband tussen overgewicht en de (over)consumptie van ultra-verwerkte voedselproducten – in verhouding vol met eenzijdige koolhydraten en goedkope plantaardige zaadolie zonder de noodzakelijke voedingsstoffen – zal bestaan, maar daarmee hebben we nog geen wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen van overgewicht.

Is het teveel aan eenzijdige koolhydraten in het dieet en de onvermijdelijke insuline-respons (fluctuaties) in het lichaam – deze hormonale disbalans – de oorzaak dat het lichaam nauwelijks meer toekomt aan vetverbranding (het lichaam verbrandt koolhydraten voor energie i.p.v. vet, overtollige glucose wordt omgezet in lichaamsvet waar men niet meer “bij kan komen”)? De koolhydraten-insuline theorie kort door de bocht samengevat.

Tegenover de koolhydraten-insuline theorie staat de energiebalans-theorie dat uitgaat van een teveel aan dagelijks geconsumeerde calorieën. CIM (Carbohydrate Insuline Model) vs EBM (Energy Balance Model). In een nieuw artikel op foodlog zet Huib Stam de geschiedenis van dit conflict uiteen, en komt tot de interessante conclusie dat de theorieën de laatste jaren dichter naar elkaar toe gegroeid zijn.

Maar ook schreef Hall eerder, in zijn NuSI-studie, toegeeflijk: “Het is (…) mogelijk dat koolhydraatbeperking kan leiden tot een verminderde ad libitum energie-inname – een voorspelling van het koolhydraat-insulinemodel die in de huidige studie niet werd getest, maar die nader onderzoek verdient.”
Huib Stam

Verzadiging per calorie

Krijgen veel mensen tegenwoordig verhoudingsgewijs te weinig hoogwaardige eiwitten binnen waardoor men de neiging heeft teveel te eten bij gebrek aan verzadiging?
Is het koolhydraat-insuline model van overgewicht dood? – Interview met Dr. Ted Naiman

Dat onderzoek is er al: de gedocumenteerde ervaringen van al die mensen die een laag koolhydraat-dieet weten vol te houden, afvallen, metabool gezonder worden en zelfs van hun diabetes afkomen.
Huib Stam

Verder lezen

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven