Gary Taubes: Onderzoeksjournalist versus voedingswetenschap

De schrijver en onderzoeksjournalist Gary Taubes is tevens medeoprichter van de stichting “Nutrition Science Initiative” dat voedingsonderzoek doet m.b.v. publieke bijdragen (“crowdfunding”). Het doel van NUSI is om de individuele, sociale en economische kosten van overgewicht, diabetes, en aanverwante ziektes te verminderen door de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek dat zich bezig houdt met voeding en overgewicht te verbeteren. Maar voedingsonderzoek blijft moeilijk erkent hij: er zijn vele variabelen die een onderzoeksresultaat kunnen beïnvloeden.

Gary Taubes is gespecialiseerd in het ontmaskeren van slechte wetenschap. Nieuwsgierigheid is een essentiële eigenschap voor wetenschappers die de meeste voedingswetenschappers volgens Taubes ontberen. Bij wetenschappelijke artikelen in voedingsonderzoek bestaat er de neiging om onderzoeksresultaten overmatig te interpreteren. Slechte voedingswetenschappers interpreteren op basis van vooroordelen, terwijl hun overtuigingen over voeding gebaseerd zijn op zeer schamel wetenschappelijk bewijs. Frustrerend vindt hij het gebrek aan relevantie in de aard van voedingsonderzoek dat nu gedaan wordt voor de huidige stand van zaken in de gezondheidszorg. Het irriteert hem genegeerd te worden door het voedingsdeskundigen – en gezondheidszorg etablissement. Maar het zal geen verwondering wekken dat Gary Taubes in de reguliere medische wereld vijanden maakt wanneer hij stelt dat de meeste voedingswetenschappers eigenlijk maar tweederangs wetenschappers zijn.

Dieet boeken

Taubes is bezig met een nieuw boek onder de werktitel “How to think about the food that we eat”. Volgens hem is het onvermijdelijk dat de meeste diëten en dieetboeken meestal op hetzelfde neer komen: vervang suiker en (eenzijdige) koolhydraten door iets anders: eiwit of vet. Wanneer de auteur er in slaagt om door een unieke invalshoek de materie op een oorspronkelijke wijze te benaderen dan kan dat boek toch een waardevolle toevoeging aan het genre zijn.

Evolutie

Meer dan de audio-versie verraadt de YouTube video van de – meer dan anderhalf uur durende – podcast dat de goedgehumeurde Taubes voor een Amerikaan een opvallend subtiel gevoel voor ironie of “tongue in cheek” humor heeft. De hypothese die hij reproduceert van een evolutionaire verklaring voor het fenomeen dat de meeste kinderen niet van groente houden is hilarisch. Een van de twee sportieve presentatoren van de HPO podcast Shawn Baker – een beul van een kerel – is van een ketogeen dieet overgestapt op een carnivoor dieet. Gary Taubes zou graag eens net als Shawn een paar maanden alleen maar vlees eten al was het maar om te ondervinden hoe het hem daarop zou vergaan, al vreest hij dat zijn huwelijk daar onder zou lijden.


Gary Taubes is een onderzoeksjournalist gespecialiceerd in gezondheid en medeoprichter van de stichting “Nutrition Science Initiative”. Hij is schrijver van de boeken “The Case Against Sugar” (2016), “Why We Get Fat and What to Do About It” (2011) en “Good Calories, Bad Calories” (2007), ook gepubliceerd onder de naam “The Diet Delusion”. Taubes heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn onderzoek en journalistiek werk.

Links

door: Bram de Haan

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven