Eters voor de wetenschap gezocht

Veel mensen stellen zich de vraag welke voedingspatronen zouden kunnen helpen welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of depressie terug te dringen. Zij kunnen nu een bijdrage leveren aan het beantwoorden van die vraag door mee te doen met het onderzoek van “Eten voor de Wetenschap”.

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde voedingsstoffen op zowel mentale als lichamelijke gezondheid. Er is echter veel minder bekend over het effect van voedingspatronen op de gezondheid en de bacteriën in de darm (darmmicrobioom). Dit terwijl er steeds meer bewijzen zijn voor de hoeveel invloed die deze bacteriën kunnen hebben op onze gezondheid. Onderzoeker Anouk Willems gaat met dit onderzoek kijken naar de effecten van verschillende voedingspatronen op mentale en lichamelijke klachten en het darmmicrobioom bij de algemene Nederlandse bevolking.

Van Hall Larenstein en Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Van Hall Larenstein slaan de handen ineen voor het project “Eten voor de Wetenschap” (wEtenschap), om onderzoek te doen naar de effecten van voedingspatronen op gezondheid in een real-life situatie, waarbij deelnemers zelf bepalen welk voedingspatroon ze volgen en wat ze precies eten. Onderzoekers zijn geïnteresseerd in alle voedingspatronen en willen meer te weten komen over de effecten van voeding op gezondheid gedurende de eerste vier weken na verandering van voedingspatroon.

Deelnemers

Hiervoor hebben zij zoveel mogelijk deelnemers nodig. Iedereen kan meedoen, op voorwaarde dat deelnemers van plan zijn hun voedingspatroon aan te passen. Gedurende het nieuwe voedingspatroon worden vier weken lang wekelijks online vragenlijsten ingevuld en optioneel wordt twee maal een ontlastingsmonster thuis genomen. Hiervoor ontvangen deelnemers pakketjes die zij daarna terugsturen voor analyse.

logo eten voor de wetenschap
Logo van “Eten voor de Wetenschap”

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven