Dr. Jason Fung: de vele voordelen van vasten

Periodiek vasten moet haast wel de normaalste zaak van de wereld zijn geweest voor onze oer-voorouders: voordat een vers gevangen vis of konijn in een knetterent vuurtje lag te spartelen stond de zon misschien al weer hoog aan de hemel, of was reeds aan het zakken.

Nu roept vasten al snel spookbeelden op zoals uitgemergelde kampgevangenen, gapende honger etc.. Dr. Jason Fung, een nierspecialist uit Toronto1, weet wel raad met dit soort vooroordelen. In video’s en blogberichten rekent hij rigoureus af met vooroordelen, brengt met kennis van zaken de vele voordelen van vasten over het voetlicht. Een verassend aspect van vasten voor sommigen zal zijn dat, wanneer men een vetverbrander is i.p.v. een koolhydraat-verbrander, zoals mensen die een laag koolhydraat – veel vet, of ketogeen dieet volgen, vasten veel minder moeilijk is, of zelfs als aangenaam ervaren kan worden. Immers gaat men gewoon door met verbranden van dezelfde brandstof, namelijk vet, al komt dit tijdens vasten van een andere oorsprong dan voedselverbranding, nl. van plekken in het lichaam waar dit vet ligt opgeslagen. Vandaar ook dat de combinatie periodiek vasten met een ketogeen dieet de beste – want meest natuurlijke – manier is om gewicht te verliezen. Dr. Jason Fung legt ook haarfijn uit dat calorieën in dit proces geen rol van betekenis speelt, en in de tijd dat vet de grote boosdoener was, en tot op zekere hoogte bij onwetenden en uit gewoonte nog steeds is, onterecht altijd als sleutel is gezien bij gewichtsverlies: die sleutel is insuline.

1. Dr. Fung is afgestudeerd aan de Universiteit van Toronto en heeft in 2001 zijn medisch specialistisch diploma behaald aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. Hij is de auteur van de bestsellers ‘The Obesity Code’ en ‘The Complete Guide to Fasting’. Hij is een pionier in het gebruik van therapeutisch vasten om gewicht te verliezen en diabetes type 2 om te keren in zijn kliniek.

door: Bram de Haan

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven