Dr. Eric Westman en Amy Berger – Kappen met je suikerverwarring

“End Your Carb Confusion”, door Dr. Eric Westman en Amy Berger, sprekers op ons volgend symposium, biedt een inkijkje in de werking van de stofwisseling, met praktische toepassingen door een gedetailleerd en concreet actieplan dat is bedacht op individuele verschillen in stofwisseling.

Zowel dr. Eric Westman als Amy Berger zijn op een missie om de crisis van de moderne stofwisselingsziektes aan te pakken. Dr. Westman heeft veel klinische ervaring opgedaan met het adviseren van zijn eigen patiënten in het aanpassen van een ongezonde leefstijl naar een koolhydraatarme leefstijl. De resultaten daarvan zijn opmerkelijk: een dramatische verbetering in de gezondheid en een afbouw van benodigde medicijnen bij zijn type 2-diabetespatiënten. In zekere zin reflecteert dit boek dan ook de resultaten van zijn dagelijkse praktijk.

Co-auteur Amy Berger is een internationale spreker over koolhydraatarme – en ketogene voeding, en is lid van de beoordelingscommissie voor het certificeringsexamen voor voedingsspecialisten. Ze blogt op Tuit Nutrition, en andere online platforms maar ook in tijdschriften waar ze schrijft over een breed scala aan gezondheids- en voedingsgerelateerde onderwerpen, zoals insuline, metabolisme, gewichtsverlies en schildklierfunctie.

end your carb confusion - boek  door Dr. Eric Westman en  Amy Berger

“End Your Carb Confusion” is op een toegankelijke manier geschreven, het biedt een uitgebreide handleiding met klinische informatie voor diegene die het nodig heeft om de gezondheid weer op de rails te krijgen. Het boek behandelt de basisprincipes van stofwisseling, inclusief de onderwerpen diabetes en lichaamsgewicht, evenals belangrijke details over de rol van insuline, en biedt een concrete koolhydraatarme voedingsaanpak, inclusief een opzet waarin wordt beschreven wat te eten, afhankelijk van de vastgestelde metabolische staat.

Veel mensen denken nog steeds dat de voedselpiramide, waar ook in ons land de officiële voedingsrichtlijnen van het voedingscentrum – de schijf van vijf – op gebaseerd is, de onweerlegbare waarheid bevat en daarom de onweerspreekbare norm is voor gezonde voeding. Dit boek rekent daar mee af door de basisprincipes van stofwisseling uit een te zetten. De auteurs leggen bijvoorbeeld uit dat onze reactie op honger niet geworteld is in wilskracht of discipline, maar in plaats daarvan in de hormonale effecten die worden veroorzaakt door het soort voedsel dat we eten. Het eten van het verkeerde voedsel maakt ons hongeriger, en deze honger leidt ons uiteindelijk tot gewichtstoename, hoge insulinespiegels, hoge bloedsuikerspiegel, metabool syndroom en de complicaties van diabetes, van gezwollen benen en erectiestoornissen tot hoge bloeddruk, neuropathie, en een voortijdige dood.

Als je je ooit “hangry” hebt gevoeld – de combinatie van hongerig en boos (hungry/angry)- dat is een lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglykemie genoemd. Je voelt je prikkelbaar en angstig, je hart gaat sneller kloppen en je kunt je zelfs duizelig, misselijk of verward voelen. Bovenal heb je honger! Het is ook een gevoel van paniek – een gevoel van nood als je niets te eten vindt. Als je je ooit zo hebt gevoeld, begrijp dan dat er niets mis met je is. Het probleem is niet je lichaam; het probleem is het voedsel dat je eet.

Het actieplan

De benadering van het actieplan in dit boek is niet een eenduidige maar meer een individuele en praktisch concrete aanpak. Het actieplan bereikt deze individualisering door slim rekening te houden met de variatie in metabole staat van de lezers. Deze individuele context is de sleutel en corrigeert de gotspe van de koolhydraatrijke overheidsrichtlijnen die brood, granen en vegetarisme stimuleren zonder enige acht te slaan op de metabole gezondheid van de desbetreffende persoon of hun specifieke vermogen om koolhydraten te verdragen. Wanneer je dit actieplan naast het gegeneraliseerde achterhaalde advies van bijvoorbeeld het diabetesfonds zou leggen dan wordt duidelijk dat dit boek een andere alternatieve, maar correcte voedingsrichtlijn voorstaat.

De auteurs presenteren eerst een “metabolische checklist”, waarmee lezers hun juiste voedingsbenaderingen of “fase-plannen” kunnen identificeren.

  • Fase-1 is het strengste plan in termen van koolhydraatconsumptie – minder dan 20 gram per dag – en is de meest geschikte aanpak voor mensen met overgewicht/obesitas, diabetes type-2 of andere ernstige stofwisselingsaandoeningen. Naast het beperken van koolhydraten tot 20g, zijn in fase 1 de soorten koolhydraten ook beperkt – zetmeel, granen of fruit zijn niet toegestaan – alleen vezelige, niet-zetmeelrijke groenten en rauwkost.
  • Fase-2 verhoogt de toegestane hoeveelheid koolhydraten tot 50g en wordt aanbevolen voor mensen die gezond zijn, maar toch licht overgewicht hebben of hypertensie hebben en geen andere gezondheidsproblemen hebben. Niet alleen wordt de hoeveelheid koolhydraten verhoogd in fase-2, maar er worden ook toegestane voedsel/koolhydraten, zoals bessen, noten en zaden, toegevoegd.
  • Fase-3 zorgt voor 150g koolhydraten en is voor personen met een ideaal gewicht en atletisch – hier zijn aardappelen en sommige granen toegestaan in het dieet.

NB.: In elke fase verwijzen koolhydraten naar uiterste limieten en niet naar vereisten. Als je eenmaal hebt bepaald in welke fase je je moet bevinden, geeft het boek uitgebreide details over het voedsel dat je moet omarmen en het voedsel dat je moet vermijden.

Veelgestelde vragen en onderwerpen uit dr. Westman’s praktijk die aan bod komen zijn o.m. constipatie, alcoholgebruik, suikerverslaving, vasten, supplementen en kunstmatige zoetstoffen. Of de vraag of ook kinderen het koolhydraatarme dieet kunnen volgen, etc. De auteurs gaan ook in op situaties die een meer specialistische aanpak vergen, zoals “dubbele diabetes”, waarbij mensen met diabetes type 1 ook diabetes type 2 ontwikkelen na vele jaren van koolhydraatrijke eetgewoonte.

Belangrijke inzichten uit klinische ervaringen worden door het hele boek gedeeld. Tegen het einde geeft een man met diabetes type 2 die aan leverfalen heeft geleden, een gedetailleerd verslag van zijn ervaring volgens het plan van Dr. Westman – zijn gewicht ging van 150 kilo naar 77 kilo en zijn Hemoglobine A1c daalde van 12% naar 4,8%. Hij spreekt met optimisme en dankbaarheid: “Ik ben niet langer een gebroken man, want ik kan opnieuw hopen dat ik mijn kleinkinderen zal zien opgroeien tot volwassen mensen.”

Wil je Eric Westman en Amy Berger zien spreken?

Vergeet dan niet een kaartje te kopen voor ons komend symposium!

Links

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven