Dokters van morgen: kou

Goed om te zien dat in de reguliere media ook weer eens aandacht besteed wordt aan koudetherapie. In de uitzending van 16 december jl. van het programma “Dokters van Morgen” – “Kan kou je immuunsysteem beïnvloeden?” wordt ingegaan op de (eventuele) heilzame werking van koudetherapie.

Presentator Antoinette Hertsenberg neemt de kijker mee aan de hand van persoonlijke ervaringen van o.m. Susan Houbraken die wij kennen van haar presentatie vorig jaar tijdens ons Symposium 2019 “Fat & Cool”.

Een ander interessant personage is Hans Emmink: hij wist zelf met kou-oefeningen af te komen van zijn klachten van de ziekte van Crohn, en nu traint hij mensen met gezondheidsklachten en mensen die met kou aan hun gezondheid willen werken. Hulde voor de onverschrokken presentator Antoinette Hertsenberg die voor de uitzending bij Emmink thuis in een ijsbad gaat om het effect hiervan aan den lijve te ondervinden.

Bekijk de hele uitzending op NPO-Start.

Kun je je immuunsysteem beïnvloeden door een ijskoud bad of koude douche? Sommige mensen zweren bij de methode van ‘The Iceman’ Wim Hof, maar is die methode ook wetenschappelijk te onderbouwen?

Onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt (Maastricht University) heeft een zinnige visie op het bevorderen van insulinegevoeligheid door kou. Proefpersoon Jack met pre-diabetes die in het ziekenhuis in een experimenteel “koudepak” een uur lang ligt te rillen krijgt na afloop een beker warme chocolade melk … laten we hopen voor hem en voor het experiment dat daar geen extra suiker aan was toegevoegd.

Maastricht University bekijkt of een zogenaamd “koudepak” kan helpen voor de behandeling van mensen met een voorstadium van diabetes. Verbetert hun suikerhuishouding als zij tien dagen iedere dag een uur liggen te rillen in het pak?

… meneer Scheffer die een nieuwe methode ondergaat om zijn longkanker te behandelen. De tumor wordt hierbij bevroren en de bijwerkingen zouden daardoor minimaal zijn

Nieuwe behandeling: tumor bevriezen Cryoablatie als alternatief voor bestraling?

Koelen na een hartinfarct: minder restschade aan het hart door koelbehandeling na infarct. Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee het hart na een acuut hartinfarct gekoeld wordt.

Gerelateerd

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven