De vrijwilligers
-
Robert de Vos, 37 jaar, wonend in Rijswijk (ZH). Door mijn werkervaring in de gezondheidszorg en mijn interesse voor evolutionaire geneeskunde, ben ik ervan overtuigd geraakt dat ziektelast kan worden teruggedrongen door het aannemen van een levensstijl die past bij de voorwaarden waaronder wij mens werden. Het veranderen van het paradigma waarmee we nu chronische ziekten behandelen is een must om de toegenomen chronische ziektelast om te keren. Voor de AHS vervul ik de rol als voorzitter, en ben ik betrokken bij de organisatie en promotie.
-
Na jaren allerlei opleidingen te hebben gevolgd, van macrobiotiek tot orthomoleculaire geneeskunde en kPNI, kwam ik uiteindelijk bij mijn grote passie uit: het ketogeen dieet als leefstijl en therapie. Maar dan wel op een gezonde manier, grotendeels gebaseerd op paleoprincipes. Zelf heb ik daar een aantal jaren geleden de krachtige effecten van mogen ervaren. In mijn praktijk ging ik me specialiseren in deze manier van voeden voor mijn klanten, vaak met verbluffende resultaten. De nieuwe energie en vitaliteit die deze leefstijl me bracht, hebben eraan bijgedragen dat ik al mijn opgedane kennis over ketogene voeding bijeen heb gebracht in een lesprogramma. Daarin geef ik nu les en werk ik eraan om deze leefstijl bij meer mensen onder de aandacht te brengen. Al enkele malen was ik bij het AHS als bezoeker, en nu werk ik mee als secretaris en in de programma commissie.
-
In het dagelijks leven werk ik als lector, als zelfstandig leefstijladviseur en ben ik moeder van twee jongens. Ik ben de initiatiefnemer van het eerste Nederlandse Ancestral Health Symposium.
Ik doe sinds 2013 onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid vanuit evolutionair perspectief. Ik ben daarmee begonnen, omdat een verandering naar oervoeding voor mijn eigen gezondheid ontzettend veel betekende. Ik kreeg mijn migraine vrijwel helemaal onder controle, had meer energie en minder last van buikpijn en opgeblazen buiken. Omdat ik het belangrijk vind dat deze kennis toegankelijk is voor iedereen, deel ik mijn kennis met vanuit mijn rol als zelfstandig leefstijladviseur en zet ik me als vrijwilliger in voor Ancestral Health Nederland.
-
Ik ben freelance wetenschapsjournalist. De laatste jaren verdiep ik me vooral in wetenschappelijke controverses, met name op het gebied van milieu en klimaat. Voeding heeft sinds een paar jaar ook mijn persoonlijke interesse omdat een paar eenvoudige wijzigingen in mijn dieet (minder suiker en brood) mijn gezondheid ten goede kwamen. In de voorbereiding van het congres houd ik me bezig met het programma en met de pr.
-
Ik heb omzwervingen gemaakt van de technische universiteit (‘kies exact!’) naar een letterenstudie, om daarna jarenlang niet echt gelukkig te zijn geweest in het keurslijf van een kantoorbaan in de communicatie. Maar vinden wie je bent is in de ratrace van het moderne leven niet eenvoudig. Ik ben nog steeds zoekend maar weet intussen dat de rode draad is dat ik voor een meer natuurlijk leven sta. Natuurlijke (onbewerkte) voeding, verbinding met de natuur, met je lichaam, met je natuurlijke intuïtie, en met andere mensen.
Sinds 2017 ben ik niet meer in loondienst. Ik heb in 2019 een eigen bedrijf gestart als voedingsadviseur maar ik pak tegenwoordig vooral allerlei losse projecten op die me interesseren, waaronder mijn bijdrage aan Ancestral Health. -
In mijn werk als huisarts bekroop me het gevoel dat ik brandjes aan het blussen was. Ik wilde juist brand leren voorkómen. Salutogenese (oorsprong van gezondheid) had altijd al mijn interesse, maar in mijn opleiding en werk lag de nadruk op het bestuderen van ziekte, de pathogenese. Mosterd na de maaltijd, wat mij betreft. Na aanvullende opleidingen opende ik een praktijk waar ik mensen help hun gezondheid terug te winnen. Wat blijkt: de oplossing ligt vaak in onze evolutionaire natuur ….
Daarnaast ben ik moeder, werk ik als docent aan de huisartsenopleiding, verzorg ik kookworkshops en geef ik adviezen aan organisaties en instellingen omtrent gezondheid en salutogenese. Ik heb me voor dit Ancestral Health Symposium met veel plezier ingezet voor een aantal regel-zaken en de invulling van het programma.
-
Remko Kuipers studeerde farmacie en geneeskunde en verwierf zijn PhD in Evolutionaire Geneeskunde. Hij is auteur van de boeken “Oerdieet’ (2014) en ‘Oergezond’ (2016) en momenteel in Amsterdam in opleiding tot cardioloog.
-
Gelukkige medewerkers zijn productieve medewerkers! Daarom vind ik het fijn dat ik in mijn werk bedrijven kan helpen om hun medewerkers gelukkiger te maken, door ze te adviseren over slim werken en slim reizen. Aangestoken door het werk van Tim Ferriss, heb ik steeds meer interesse in levens- en lichaamshacking. De invloed van voeding, beweging en slaap op lichaam en geest, wordt mij daardoor steeds duidelijker. Sindsdien probeer ik mijn leven steeds meer in te richten vanuit een evolutionair perspectief. Binnen AHS zorg ik met name voor de interne samenwerking van alle vrijwilligers.
-
Webdesign en – development zijn mijn passie en voor deze website onderhoud ik de frontend code. Ruim twintig jaar geleden heeft een leefstijlverandering met een suikervrij – lage koolhydraten (low carb) – dieet me genezen van de verschrikkelijke extreem fluctuerende suikerspiegelschommelingen waar ik toen aan leed, en ik weet dat velen anderen daar ook baat bij zouden hebben. Inmiddels is het een manier van leven geworden waarbij ik ook brood, granen en ultra-verwerkte plantaardige oliën z.v.m. laat staan. Interessant vind ik ook “het verlangen naar” een wetenschappelijke onderbouwing vanuit de evolutietheorie m.b.t. gezonde voeding en leefstijl. Dat is wat mij betreft niet een doel op zich, maar veel meer een persoonlijke zoektocht die nooit ophoudt