Anatomisch Museum

Het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum staat ten dienste van het medisch en biomedisch onderwijs. Sinds de verhuizing naar Gebouw 3 , staan ruim 800 preparaten en modellen in een modern ingericht museum, midden in het onderwijscentrum van het LUMC.

Het Anatomisch Museum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat ten dienste van het medisch en biomedisch onderwijs. Sinds de verhuizing naar Gebouw 3 begin 2007, staan ruim 800 preparaten en modellen in een modern ingericht museum, midden in het onderwijscentrum van het LUMC. Naast de vaste opstelling is er op de eerste verdieping een wisselvitrine voor tijdelijke exposities.

De vaste tentoonstelling

De vijf vitrines op de begane grond zijn ingericht rond het thema “Gezond en ziek”. Elke vitrine vertegenwoordigt een specifieke levensfase van de mens en bestaat uit één paneel met gezonde preparaten en zeven stellages voorzien van preparaten met lichamelijke afwijkingen. De indeling van de stellages is gebaseerd op de ziekte-indeling van Underwood (General Systematic Pathology). Ook bevinden zich bij ieder eiland twee touchscreens, waarop u informatie kunt vinden over de preparaten en eventueel detailfoto’s van de afwijkingen.
Rond het thema “De Leidse traditie” zijn historische preparaten in de Albinuskast tentoongesteld. Verder vindt u schilderijen van beroemde anatomen en panelen met informatie over het ontstaan van de collectie.
Op de eerste verdieping van het museum vindt u naast de wisselvitrine ook nog een lange wandvitrine met unieke preparaten en modellen en een skelettenvitrine.
Informatie over de tentoongestelde collectie in het museum kunt u door middel van touchscreens en informatiepanelen vinden.

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven