Koen de Jong

 • Koen de Jong - Verademing

  Verademing

  Het is gek: je weet wél wie de president van Amerika is (6000 kilometer verderop), maar je weet niet hoe vaak je nu per minuut ademt (onder je eigen neus)

  Dat is zonde. Want met je ademhaling kun je veel doen. Relaxen bijvoorbeeld, of juist beter concentreren of lekkerder sporten. Lees Verademing en probeer de oefeningen zelf uit.

  lees meer …

  In Verademing schrijven psychiater Bram Bakker en Sportrusten-Koen waarom veel mensen sneller ademen dan nodig en welke oefeningen je kunt doen om te relaxen. In rust is een ademfrequentie van 6 x per minuut genoeg, toch ademen sommige mensen 10, 12, 14, 16 tot wel meer dan 20 x per minuut. Van de bestseller werden al meer dan 50.000 exemplaren verkocht en in de herziene editie (druk 28) staan 10 verschillende oefeningen die je direct kunt uitproberen. Ook is er ruimschoots aandacht voor lichaamsbeweging, stemming en concentratie.

  Wat merken lezers van Verademing?

  Lezers van Verademing die met de ademhalingsoefeningen aan de slag gaan merken vooral:

  • meer energie
  • diepere slaap
  • hogere concentratie
  • prettiger sporten
 • Koen de Jong - De Hardloop Revolutie

  De Hardloop Revolutie

  Loop jij hard en blijf je hangen op hetzelfde niveau? Wil jij wat verder lopen; bijvoorbeeld een 10 kilometer of een halve marathon? Of wil jij een PR lopen én met een glimlach over de finish? In De Hardlooprevolutie legt het beroemde duo Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slimmer kunt trainen zodat je wél progressie maakt. Het boek is een bundeling van de bestsellers Ik, hardloper en De Marathonrevolutie aangevuld met nieuwe kennis en tips.

  lees meer …

  Hardlooprevolutie: je leert hoe je van een suikersverbrandingsmachine weer een vetverbrander wordt

  In het boek is ruim aandacht voor trainen op hartslag en goed ademen. Want door ademhalingsoefeningen te combineren met gericht trainen op hartslag leer je jouw lijf om op je zuinige vetten harder te lopen. De schrijvers weten dat trainen op hartslag soms een crime is. Zo’n meter om je pols is voor veel lopers een ergernis. Toch moedigen de auteurs je aan om eens een periode met een hartslagmeter te lopen én daarmee te controleren of je vooruit gaat. Doel: harder lopen met dezelfde hartslag. Bijkomend voordeel: je valt wat kilo’s af.

  Je wordt beter tijdens het herstel ná een training

  In het boek is ook ruim aandacht voor ademhaling en ademhalingsoefeningen. Waarom zou je überhaupt ademhalingsoefeningen doen? En welke oefeningen slaan aan? De auteurs motiveren je met oefeningen en met fysiologische kennis van de ademhaling. Hoe zit het met zuurstof, koolzuur en pH? Het komt allemaal aan bod.

  Een snelle 10 kilometer? Of liever finishen met een glimlach?

  De beginnersschema’s zijn voor iedereen toegankelijk en ook training richting een 10 kilometer komt aan bod. Daarin maakt het duo onderscheid tussen lopers die een 10 kilometer prettig uit willen lopen of lopers die voor een dik PR gaan.

  Geheimzinnige schema: train niet meer dan 14K in aanloop naar marathon

  In het derde deel van het boek wxfordt het beroemde 14-kilometer-schema beschreven. Het schema waarbij je in aanloop naar de marathon niet meer traint dan 14 kilometer heeft zich inmiddels bewezen. Duizenden lopers hebben het schema al gevolgd – waaronder ook een kritische journalist van Runner’s World die inmiddels erg enthousiast is. Het schema wordt gedetailleerd uitgelegd en alle vragen over het schema worden beantwoord. Van De Hardlooprevolutie (300 bladzijden) heb je een heel lopersleven plezier.

 • Koen de Jong - Kopwerk

  Kopwerk

  Een boek bomvol kennis, lange anekdotes, korte bijdragen en schitterende foto’s.

  Kennis

  Met de tips van Aart Vierhouten ga je geheid harder fietsen. In Kopwerk lees je over de voordelen van gevarieerd trainen. Wat is het nut van ‘vogels kijken’ en hoe vaak moet je met hoge hartslagen intensieve intervaltraining doen?

  lees meer …

  In Kopwerk leer je hoe je slim gebruik maakt van je hartslagmeter. Zodat je hartslagmeter niet langer een irritant ding is, dat af en toe gaat piepen, maar dat het een instrument wordt waardoor je harder gaat fietsen.

  Verder geeft Koen de Jong tips om je ademhaling onder controle te houden bergop en hoe je sneller herstelt na een training.

  Anekdotes

  Aart Vierhouten krijgt tijdens het WK wielrennen een wit pilletje van bondscoach Gerrie Knetemann. Aart kijkt vragend de ploegleiderswagen in, maar Knetemann lacht alleen maar en legt niets uit. Hoewel hij er niet gerust op is neemt Aart het pilletje en na vijf seconden weet ie wat ie gehad heeft.

  Het boek staat vol anekdotes van Aart, maar ook van Leo van Vliet, Joop Zoetemelk, Tom Dumoulin en veel meer.

  Korte bijdragen

  Kopwerk heeft ook bijdragen van Peter Winnen, JW Roy en Eric Corton.

  De stukken van dit trio zijn herkenbaar en bezorgen je fietslust: je krijgt direct zin om je fietskleren aan te trekken en op te stappen.

  Wist je bijvoorbeeld dat Peter Winnen veertig jaar geleden al aan yoga deed en het bijna aan de stok kreeg met Peter Post en dat JW Roy vóór hij muzikant werd, koersen reed bij de jeugd?

  Foto’s

  De teksten in Kopwerk worden gelardeerd met schitterende foto’s.

  Een briljante foto van Joop Zoetemelk met zijn zoontje Karl is het kroonjuweel, je blijft ernaar kijken.

 • Koen de Jong - Tien dagen stil

  Tien Dagen Stil

  Mediteer jij met (tegen)zin? Dan is dit boek beslist iets voor jou.

  Koen de Jong schrijft zich impulsief in om, zonder enige ervaring met meditatie, tien dagen in stilte te mediteren. Tien dagen niet lezen, niet schrijven, niet praten, geen telefoon, geen internet, geen grapjes, geen koffie, geen vlees, geen alcohol, geen seks, geen chocola en geen sport.

  lees meer …

  Wat dan wel? Elke dag om 4:00 uur opstaan en tien uur mediteren.

  Koen de Jong begint opgewekt en vol vertrouwen aan de tiendaagse meditatietraining. Maar al snel merkt hij dat zijn gedachten zich moeilijk laten temmen. In plaats van te mediteren denkt hij aan M&M’s, de pijn in zijn knie, biefstuk, bier en Guns N’ Roses.

  Hij wil weglopen. Maar hij blijft. En op dag 6 realiseert hij zich wat de stilte met hem doet.

 • Koen de Jong - Koud kunstje

  Koud Kunstje

  Wim Hof (1959) is een bijzondere man. Hij zwemt in water met temperaturen rond het vriespunt en loopt een marathon boven de poolcirkel, in alleen een korte broek. Het geeft hem een geuzennaam: Iceman. Hof pleit voor een herwaardering van de kou en hij krijgt steun van de wetenschap. Radboud UMC bevestigt met onderzoek dat de methode van Hof een positief effect heeft. Koen de Jong liep een jaar mee met Hof en beschrijft Hofs methode: Koud kunstje. Lees dit boek en neem dan een koude douche.

Boeken van Koen de Jong op sportrusten.nl

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven